Kek ni ditempah oleh member aku (Faezah) dari Sungai Petani, Kedah. Dia order saiz (7x7) inci. Tapi aku buat saiz (8x8) inci. Dapat ler aku potong & lihat qhupa kat dalam...alhamdulillah menjadi...
Asalnya aku pernah buat...resepi dari Bro-Rozzan...tapi saja aku nk guna resepi org lain plak...rujukan resipi asalnya disini...tapi aku dah olah resepinya ikut cara aku....maaf & tima kasih pada empunya resepi...zheinysha@myr...sedap & moist...ikut tekak aku, terlalu manis plak...hubby kata ok...tapi yang membeli blum kasi kritikan lagi...iyela, kek yang dipos rasanya blum sampai lagi pada tuannya...
Kek Lapis Tembikai
Bahan-bahannya:
Bahan A:
12 biji telur (Gred B)
200gm Gula halus
250gm tepung Hong Kong
170gm Serikaya (tin kecil)
50gm serbuk santan
50gm Horlicks
1 sk esen vanilla
1 sm ovallate
Bahan B:
454gm Butter Golden Churn
400gm Susu pekat manis
Bahan C:
Chocolate chip @ kismis hitam secukupnya
pewarna merah
pewarna hijau
Cara Membuatnya:
1. Pukul bahan B hingga putih & berkrim. Ketepikan adunan B.
2. Pukul telur, gula, ovallate & esen vanilla supaya telur berbuih sedikit. Kemudian masukkan tepung HK & pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi putih & berkrim.
3. Masukkan serbuk santan, serikaya & horlicks. Pukul sehingga semuanya sebati. Siap adunan A, masukkan kedalam bekas yang lebih besar.
4. Campurkan adunan A & adunan B. Gaul dengan menggunakan senduk sehingga semuanya sebati.
5. Bahagi adunan kepada 3 bahagian supaya dapat hasilkan:
- 3 lapis hijau
- 2 lapis kuning (plain)
- lapis selebihnya merah.
6. Bakar warna hijau dahulu, diikuti plain & diikuti warna merah sehingga habis.
7. Utk setiap lapisan merah, taburkan chocolate chip.
Note:
1. Guna loyang (8x8) inci
2. Hasil kek ni agak manis...jadi boleh kurangkan gula kepada 150gm.
3. Untuk setiap lapis taruk 2/3 cawan adunan (6 sudu makan).
No comments:
Post a Comment