


Bahan-bahannya:
Bahan A :
8 keping roti gardenia butterscotch ( boleh ganti dgn roti lain)
2 cwn susu Full cream UHT / fresh milk / susu cair
Bahan A :
8 keping roti gardenia butterscotch ( boleh ganti dgn roti lain)
2 cwn susu Full cream UHT / fresh milk / susu cair
Bahan B :
2 biji telur
4 sb gula halus
1 sb tepung jagung
2 sb mentega
1 sk esen vanilla
sedikit kismis
2 biji telur
4 sb gula halus
1 sb tepung jagung
2 sb mentega
1 sk esen vanilla
sedikit kismis
Cara membuat Puding Roti :
1. Koyak2 roti menjadi kecil.
2. Rendam roti ke dalam susu selama 30mins.
3. Gaul semua bahan B ( kecuali kismis).
4. Setelah 30mins, campurkan semua (bahan A & B) dan masukkan kismis (tinggalkan skit utk tabur) . Gaul rata.
5. Tuangkan ke dalam loyang & tabur baki kismis tadi atas adunan tadi.
6. Bakar pada suhu 160 darjah celsius selama 45 mins / sehingga masak.
7. Sejukkan di dalam peti ais & hidangkan bersama2 kuah kastad.
Kuah kastad
1 tin susu cair
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar tepung kastad
Cara membuat kuah kastad :
- Campurkan sebati semua bahan & masak di atas api kecil sehingga menjadi pekat.
- Angkat & sejukkan.
- Hidangkan bersama2 puding roti.
Note :
1. Aku bakar guna loyang (9x9) inci....hasil puding agak nipis...
4 comments:
bleh cuba nie
saya cuba resepi nie tapi guna croisant sbb lepas buat croisant..sos custard pon sedap .Terima kasih sharekan resepi nie.
Nak cuba la
Post a Comment