Resepi asal: tulip77@myresipi
Bahan-bahannya:
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
- 1 st garam
- 2 paket santan serbuk(aku guna 1 kotak santan harmuni =200ml=1cwn)
- 1 st minyak masak
- 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.(aku atruk kalor sukahati...hehehe)
- 4 cawan air (kena kurangkan 1 cwn sbb guna santan kotak = 1 cwn)
- Sediakan kukusan. Sapukan loyang dengan sedikit minyak & alas dgn plastik. Biarkan plastik lebih sedikit ketebing acuan. Tujuannya, mudah untuk keluarkan kuih nnt.
- Aku cairkan gula+garam dgn air.
- Satukan tepung & masukkan santan sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung. Supaya tepung tidak berketul. Kemudian masukkan air gula + garam. Gaul sebati. Tapis jika perlu. Cara lain, campurkan tepung, santan & air gula & garam. Blend sehingga sebati.
- Bahagikan & warnakan adunan mengikut kesukaan.
- Panaskan loyang selama 3-5 minit. Masukkan lapisan pertama & kukus selama 5 minit / permukaan lapisan kelihatan kering. Kukus lapisan seterusnya secara berselang seli sehingga semua adunan habis. Utk lapisan terakhir, kukus selama 25 minit lagi.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
NOTE:
- Kuih agak lembik sedikit.
- Calor aku taruk suka ati, x ikut resepi asal...sory ye...saja nk meriahkan resepi...jd aku taruk nama resepi ni lain skit...
- Aku simpan dlm fridge...sbb lembik...bila mkn sejuk2 sedap lak...mcm aiskremm...hahaha....amik gambo pun, kuih dlm fridge....nmpak keras skit....
- Apa pun anak2 suka...
No comments:
Post a Comment