Saturday, October 22, 2011

Serimuka Delima Ungu

Assalamualaikum...
dh lama tol x update blog...hari ni saja mengolah resepi kuih talam...alhamdulillah menjadi....nak taruk nama dah tak tahu...bila sebut delima mesti org dok pikir kalor merah or pink....jd nk taruk ape ye?...dok google2, last2 jumpa satu link ni disini...jd x pelik/ganjil la kot klu Linda taruk Serimuka Delima Ungu....hehee...Kalu Serimuka Kecubung Ungu ok gak kan....apapun layan ye...


SERIMUKA DELIMA UNGU / KECUBUNG UNGU
Resepi Asal : Chef Asma
Olahan : Yuslindhia Zamani - Teratakdhia

LAPISAN BAWAH:
500g Beras Pulut - rendam semalaman atau sekurang2nya 4 jam
300ml Santan Pekat
300ml Air
2 st Garam
20g Sagu - rendam dgn air & pewarna purple

Cara-Caranya:
1. Basuh bersih & tos beras pulut, campurkan dgn santan, air & garam.
Kukus selama 30 minit.
2. Gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan kan ke dlm loyang.

LAPISAN ATAS:
250gm Gula
100gm Tepung Kastad
400ml Santan Pekat
400ml Air
4 bj Telur
1/2 st Garam
Beberapa titik Esen Vanilla
1/2 st Pewarna Purple

Cara-caranya:
1. Campurkan kesemua bhn sehingga sebati. Tapiskan & masak sehingga naik wap.
2. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit / sehingga masak.
3. Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.



Note:
1. Adunan diatas sesuai untuk loyang (10x10) inci....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails