Resepi asal: Mama Kastam Tioman @myresipi
BAHAN-BAHANNYA:
- 4 cwn Tepung Gandum (=560gm)
- 1 1/2 cwn Gula Halus
- 3 biji Telur (aku guna 4 biji)
- 1 1/2 cwn santan (aku guna 1 kotak santan Harmuni + 1/2 cwn air)
- 1 sudu besar Ovalette
- 1 sudu besar Baking Powder
- 1 sudu teh Pewarna Hijau
- 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
- 2 sudu teh garam halus (sukatan bergantung pada saiz kelapa)
- 1 sudu makan Tepung Ubi
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Satukan semua bahan utk inti kelapa. Gaul hingga rata. Ketepikan.
- Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
- Putar telur + gula + ovallete sehingga kembang & gebu.
- Masukkan pewarna hijau & putar sebati.
- Masukkan tepung berselang seli dengan santan sedikit demi sedikit hingga habis.
- Sapukan acuan dgn minyak. Ambil sedikit inti kelapa, tekan2 pada dasar acuan tadi. Kemudian tuangkan adunan.
- Kukus selama 5 minit.
NOTE:
- Aku dpt dlm 53 biji (brgantung pada acuan).
- cwn yg aku gunakan adalah sukatan cwn metrik yg bleh di beli di kedai baking or supermarket.
- aku guna 1 kotak Santan segera. Bila disukat ia bersamaan dgn 1 cwn. Jadi aku kena tmbah lagi 1/2 cwn utk cukupkan sukatan.
- Santan bleh diganti dgn fresh milk. Tapi guna santan lebih rasa lemak.
- Garam dlm inti kelapa, sukatan bergantung pada saiz kelapa. Jadi taruk sikit2 dulu.
No comments:
Post a Comment