Monday, February 15, 2010

PAU KUKUS TRADISIONAL

Aku cuma buat separuh dari resepi asal. Resepi sepenuhnya pernah aku masukkan sebelum ini. Tapi masa tu belum mencuba resepinya lagi. Bila dah buat, komen aku, walaupun x mengunakan bahan pemangkin seperti yg aku pernah cuba sebelum ni, pau ni mmg lembut. Cuma x gebu segebu resepi yg lepas. Aku taruk inti kelapa sebab budak2 ni lebih suka mkn pau inti kelapa. Aku buat untuk sarapan pagi ni. Dapat ler 28 biji saiz sederhana.


Resepi asal: Rinnhan
Bahan-bahannya:
  • 500 gm Tepung gandum
  • 2 sudu kecil Yis
  • 100 gm Gula (~1 cwn)
  • 50 gm myk jagung / myk masak (~1/4 cwn)
  • 230 gm air (~1 1/4 cwn, tmbah jika perlu)

Cara-caranya:
  1. Gaul tepung dgn yisLarutkan gula dlm air.
  2. Larutkan gula dalam air.
  3. Tuangkan separuh larutan gula sedikit demi sedikit kedalam tepung & gaul perlahan dgn hujung jari.
  4. Kemudian tuangkan minyak & teruskan menguli dengan menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal.
  5. Rehatkan adunan 10 - 15 min.
  6. Bulatkan adunan mengikut saiz yg nak & rehatkan lagi 10 min.
  7. Leperkan doh bulat di atas tapak tangan & masukkan inti kesukaan & tutup rapat-rapat dgn menarik setiap hujuang bahagian yg dileperkan tadi kebawah & dptkn permukaan atas yang licin & bulat.
  8. Lapikkan dgn daun pisang / plastik / kertas yg telah digunting ikut saiz pau. (haku guna paper cup. Senang skit x yah potong2)
  9. Biarkan pau naik selama 30 minit. Sementara itu panaskan kukusan.
  10. Kukus selama 10 minit. Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails