Resepi asal: Rinnhan
Bahan-bahannya:
- 500 gm Tepung gandum
- 2 sudu kecil Yis
- 100 gm Gula (~1 cwn)
- 50 gm myk jagung / myk masak (~1/4 cwn)
- 230 gm air (~1 1/4 cwn, tmbah jika perlu)
Cara-caranya:
- Gaul tepung dgn yisLarutkan gula dlm air.
- Larutkan gula dalam air.
- Tuangkan separuh larutan gula sedikit demi sedikit kedalam tepung & gaul perlahan dgn hujung jari.
- Kemudian tuangkan minyak & teruskan menguli dengan menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal.
- Rehatkan adunan 10 - 15 min.
- Bulatkan adunan mengikut saiz yg nak & rehatkan lagi 10 min.
- Leperkan doh bulat di atas tapak tangan & masukkan inti kesukaan & tutup rapat-rapat dgn menarik setiap hujuang bahagian yg dileperkan tadi kebawah & dptkn permukaan atas yang licin & bulat.
- Lapikkan dgn daun pisang / plastik / kertas yg telah digunting ikut saiz pau. (haku guna paper cup. Senang skit x yah potong2)
- Biarkan pau naik selama 30 minit. Sementara itu panaskan kukusan.
- Kukus selama 10 minit. Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan.
No comments:
Post a Comment