Saturday, February 13, 2010
MASAK LEMAK KACANG BUNCIS
BAHAN-BAHANNYA:
Kacang Buncis - aku agak2 jer
1/2 batang carrot
10 ekor Udang - lebih pun x pe
1/2 biji kelapa - perah dptkan 2-3 cwn santan
1 batang serai - diketuk
2 biji cili merah -1 biji tumbuk / kisar & 1 biji lagi potong ikut suka utk hiasan
4 ulas bawang merah - tumbuk / kisar
1-2 keping asam gelugur (asam keping)
Garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Masukkan bahan tumbuk/kisar, santan, serai, asam keping & carrot kedalam periuk. Masak diatas api sederhana sehingga mendidih.
2. Bila carrot hampir lembut, masukkan udang, kacang buncis & garam. Masak sehingga semua lembut.
3. Masukkan cili merah, kacau sekejap & suaikan rasa masin & masam. Bila dah ok boleh ler diangkat & hidangkan. Sedap makan ngan nasi panas & sambal ikan bilis.
Labels:
Sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment