Thursday, February 11, 2010

MASAK LEMAK LABU


Bahan-Bahannya:
1/2 biji Labu - Kupas kulit, potong saiz kecil & bersihkan.
1/2 biji bawang besar - mayang kasar
1/2 biji cili merah - potong nipis (optional)
1 sk lada hitam - tumbuk kasar
2 sb udang kering - tumbuk kasar
1 biji kelapa - asingkan santan cair & pekat
Garam secukup rasa
Air secukupnya - utk perah santan
Soo Hoon secukupnya
Sedikit serbuk kunyit ( x taruk pun x per)
Daun kunyit / daun selasih (optional - wangi & menyedapkan masakan)

Cara menyediakan:
1. Masukkan labu, bawang besar, lada hitam & udang kering kedalam periuk.
2. Masukkan santan cair. Masak sampai labu lembut.
3. Masukkan santan pekat & garam. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan soo hoon, cili merah, daun kunyit & daun selasih. Biarkan sekejap. Angkat & hidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails