Kek Marble sblm ni aku buat mesti x jd coraknya...tp kali ni alhamdulillah ok...jd aku nk la share kat sini. Aku amik resepi dari CMG...aku pernah N3 sblm ni tapi perasa lain & follow betui resepinya...yang ni aku ubah skit dari segi perasa & ada penambahan bahan2nya. Kek ni rasanya sedap...ikut tekak aku ye...mmg puas hati...tekstur kek lembut & moist.
Bahan-bahannya: loyang bulat 9"
300gm Mentega
280gm tepung Hong Kong (tpg gandum pun bleh)*
1 sudu teh baking powder*
2 sudu besar susu tepung* (* disatukan, gaulkan & ayak)
5 biji telur (Gred A) - anggaran berat sebiji dlm 60gm-70gm
250gm Gula halus
1 sudu besar ovalatte
60gm susu cair/fresh milk/santan/whipping cream
1/2 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh perisa strawberry
pewarna pink secukupnya
2 sudu besar strawberry filling / jem strawberry (optional)
2 sudu besar serbuk koko + 5 sudu besar air panas = dijadikan coklat paste
Cara Membuatnya:
1. Pukul mentega, ovallate & gula hingga kembang & putih. Masukkan telur sebiji demi sebiji & pukul hingga sebati.
2. Perlahankan kelajuan & masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit hingga habis. Putar sehingga semuanya sebati.
3. Kemudian masukkan susu cair & gaul hingga sebati.
4. Bahagi adunan kepada 3 bahagian.
- 1 bahagian dimasukkan vanilla
- 1 bahagian dimasukkan pewarna pink, perisa strawberry & strawberry filling.
- 1 bahagian dimasukkan coklat paste.
5. Pre-heat oven pada suhu 170 darjah celsius.
6. Griskan loyang bulat 9 inci & alaskan dasarnya dengan kertas serap minyak.
7. Masukkan 1 senduk setiap adunan berselang seli hingga habis. Gunakan lidi / chopstik buatkan beberapa pusingan. Hentakkan tin 2-3 kali supaya rata.
8. Bakar pada selama 40 minit / sehingga masak.
Note:
1. Jika nak jadikan kek ni marble, taruk adunan dlm loyang berselang seli. Kemudian lorekkan smpai kedasar loyang guna chopstik.
2. Jika nk jadikan kek ni corak seperti pelangi / berbelang2, tompokkan 1 senduk setiap adunan di tengah2 loyang berselang seli hingga habis. Mesti tompokkan bertindih-tindih. Ingat jgn dilorekkan.
3. Tepung self-raising pun boleh digunakan. Tapi abaikan serbuk baking powder.
No comments:
Post a Comment