Saturday, October 23, 2010

Marble Cheese Moist Brownies



Bahan A (Disebatikan)
1 cawan susu cair
250gm Butter ( dicairkan)
1 cawan air panas *
1/2 sudu teh Nescafe * (disatukan)
1 cawan gula halus / gula perang
1 cawan susu pekat manis

Bahan B (dipukul sebati - whisk tangan)
3 biji telur (gred A)
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C (diayak)
2 cawan Tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat

Bahan Cream cheese
375gm cream cheese
1 1/4 cawan gula halus
2 biji telur (gred A)



Cara Membuatnya:

1. Sebatikan semua bahan A.

2. Tuangkan pula bahan B & kacau sebati.

3. Masukkan bahan C & kacau hingga semuanya sebati.

4. Pre-heat oven suhu 150 deg celsius (brgantung pd oven masing2).

5. Alaskan loyang (10x10) inci dgn kertas minyak. Biarkan kertas minyak dilebihkan sikit dari tebing loyang supaya mudah untuk keluarkan brownies nanti.

6. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Tinggalkan sedikit adunan (dlm 2-3 sudu mkn utk dibuat marble atas topping cheese nanti)

7. Bakar selama 55 minit or sehingga masak ( slps dicucuk dgn lidi, batang lidi tadi bersih jer).

6. Untuk Tooping cheese:

- Putar cream cheese & gula hingga sebati.

- Masukkan telur & putar hingga berkrim.

- Tuangkan atas brownies & ratakan.

- Ambil sedikit adunan brownies & piping atas topping cheese secara garisan lurus.

- Kemudian lorekkan dgn lidi supaya menjadi corak marble.

- Sambung bakar selama 15-20 minit lagi / hingga masak.

- Biarkan sejuk baru potong (simpan dlm fridge lagi bagus).


NOTE:

1. Guna loyang (10x10) inci.

2. Brownies rasanya ala2 kek coklat lembab...mmg moist.

1 comment:

Anonymous said...

Kak lin,minta share resepi..tq..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails