Tuesday, November 30, 2010

APAM POLKADOT

Sumber asal dari Lilydvalley @ MyResipi (apam comel inti kelapa)....aku C&P jer dari Hanamemories (Apam Dot Dot)....sebab mmg aku follow resepi nih...cuma kat filling jer aku taruk inti kelapa & blueberry....ikut aku & anak2 lebih sedap inti kelapa. Bila anak2 aku tgk hasilnya, diorg panggil muffin polkadot...jadi aku taruk ler cupcake polkadot aka apam polkadot...(",) sbb resepinya ala2 cupcake...cuma x der butter jer...


Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150gm susu segar / susu cair / susu full cream / santan
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling secukupnya (utk inti kelapa, follow resepi dibawah)
  • Pewarna ikut suka
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana jer...

Inti Kelapa:

Bahan-bahan:
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 6 sudu makan gula merah
  • 1 sudu teh tpg jagung
  • 1 helai daun pandan-pintal
  • 1/2 cwn air
Cara-caranya:
Campurkan semua bahan dalam periuk. Masak atas api sederhana. Kacau sentiasa sehingga air kering.


Note:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar.
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
  • Inti kelapa tu sebenarnya mmg banyak. Jadi ada lebihan.
  • Kalau guna blueberry / strawberry filling, taruk dalam piping bag / plastik bersih supaya mudah nak taruk.

49 comments:

FazMiera said...

salam kak..teruja saya tgk apam polkadot tu..first time jumpe.. nnt nak cuba la..tp klau xjd kena tempah la jwbnye..

YusLinDhia Zamani said...

wsalam...
cubalah..ramai yg dh cuba...kalu follow betul2 method dia...insyaallah jadi...

FazMiera said...

akak ada cookies pape x yg tahan lama n leh wat hantaran..

YusLinDhia Zamani said...

slalunya org buat coklat ler...cnfrm tahan lama...hehehe...akak pun x pndai...masih merangkak nk belajar....

FazMiera said...

btol jgk kan..sy pun xbiasa hal2 camni..thnks 4 d idea..

Anonymous said...

xphmla step 5 and 6..pls explain..

YusLinDhia Zamani said...

camner nk terang ye...ermmm cmni..cth awk bahagi adunan kepada 2 calor, merah & hijau. awk taruk adunan merah kedalm pepercup agak2 dlm 1/2 cup, slps tu masukkan inti atas adunan merah dlm papercup tadi...slps tu, awak masukkan adunan warna hijau plak tutp inti tadi supaya tak kelihatan sehingga 3/4 penuh papercup tadi...kemudian awk dot2kan atas permukaannya dgn warna merah tadi...jd dpt la dot2 warna yg berbeza....
Kalu tak nak buat 2 lapisan berbeza pun tak per...slps taruk inti, taruk semula adunan calor merah & dot2 kan calor hijau...
Lebih mudah adunan ni taruk dlm piping bag/plastik kemudian tebuk lubang sebesar lidi. Mudah nak taruk dlm papercup & nak buat dot2 nanti...
Harap penerangan sy jelas..

intan said...

Hi Salam ..

Saya ada cuba ikut resepi ni ..jadik..tp rasanya agak kenyal sikit tak lembut mcm apam biasa tu...knape ea..adakah sbb sy guna self raising flour..thnks

YusLinDhia Zamani said...

intan >> saya tak pasti kenapa...tapi kalu guna self-raising flour, jgn plak awk taruk baking powder smpi 3 sudu sbb dlm tu dh sedia ada b/powder...rasanya bkn masalah tepung.
ok apa yg sy terangkan kt bwh ni sama x ngan cara awk buat...
1. campur semua dlm mixer bowl. Awal2 gaul supaya tepung bercampur, sbb bila tukar pd high speed tepung x terbang kluar. Adunan pd awalnya warna kuning cair. slps 6 minit, warna adunan tukar kepada warna putih & kelihatan gebu...akan naik 2 kali ganda dari sblmnya.
2. slps dh adun ngan mixer, angkat bowl & guna spatula / senduk, gaul sekejap supaya bahan2 pada dasar yg blum bercampur dpt digaul sebati...

Intan said...

Mmg sy follow sbijik mcm kat resepi tu...letak 3 sdu baking pwder..hehe...takpe pasni cuba lagi skali n pakai tepung biasa je..thanks ye..

zuriazain said...

terima kasih kerana awak sudi kongsi resepi ni dgn kami ! saya belum cuba lagi tp dah dpt resepi pun dah seronok , mintak2 jd la .

Anonymous said...

salam kak,sya nak tanya..kalu x letak inti kelapa 2...boleh ker....?ker rse x sedap kalu x letak inti kelapa 2..

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

intan...
awk leh cuba resepi apam polkadot yg sy olah...insyaallah hasilnya lebih gebu skit....

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

anonymous....
awk leh pelbagaikan fillingnya... kebetulan masa sy buat apam ni, sy cuma ada inti kelapa, jd sy share resepinya...filling2 lain sperti blueberry, strawberry, kaya, coklat, kiwi, kacang merah, kismis & mcm2 lg...terpulang pada citarasa & selera masing2....

cucu nenek di liverpool said...

baru buat petang tadi, sbb buah blueberry dah kena ratah dulu jadi terpaksa tukar filling jagung manis. hehe.. tapi sedap juga inti jagung kak.

Juliana Md Junid (Jue) said...

salam, sya dh try ressepi ni dh 2kli dh..tp x berapa lembut le..dia kenyal..cara pn sme..nk kne tmabah ape2 lgi x?nk lembutkan cam apam eno ke...

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

assalam....
Cucu nenek di liverpool > Linda blum pernah cuba taruk inti jagung...msti sedapkan....

Juliana Md Junid (Jue) > kalu follow resepi kt atas ni mmg tekstur apam agak keras skit...kalu mkn trus lps kukus, apam ni lembut...jd sy dh olah resepinya...awk follow resepi ni plak, insyaallah tekstur apam ni mmg lembut & gebu...
http://teratakdhia.blogspot.com/2011/01/apam-polkadot-versi-teratakdhia.html

shamida said...

assalamualaikum.bila tgk apam polkadot 2 terus je jtuh cinta. ank2 mesti suka sgt. cantik2 plak 2. nk cuba wt la ptg ni...tp apam ni thn lama x?

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

wsalam shamida....
awk follow resepi yg Linda dh olah...tekstur lembut & gebu berbanding resepi yg original ni...awk tgk resepi Linda share kat N3 ni... http://teratakdhia.blogspot.com/2011/01/apam-polkadot-versi-teratakdhia.html
kuih ni tahan min 3 hari jika simpan dlm suhu bilik...kalu dlm fridge lama la skit...selamat mencuba....

shamida said...

assalamualaikum. nk ucapkn trima kasih bnyk2 kt akak sb kongsi resepi apam polkadot. sye bru je wat td. mnjadi, lembut & gebu. sernok sgt2 ank2 lg la...terima kasih skali lg.plan nk wat biz. nk cari wit lbih.

SuhailiZ said...

salam kak..sy da buat..tp npe lepas kukus ade bintik2 ye kat atas apan tu..mcm jerawat je..jd x cantik

ina_jarina@yahoo.com said...

aslmkm..saye nak cube buat tp x de penimbg plak..bleh tak bgtau klau ikot cwn @ mgkuk berapa nak pakai setiAP bhn2 tu..tq

mas said...

salam..kak..tq..bg resepi...nak cuba buat hari ni...harap2 jadilah....kalau dah terror sok nak meniaga gak....heheheh

EN.IZAHA BIN ABD GHANI said...

kak,lina nk tye...mse kukus 2 mmg kene tutup dengan kain or x?bkn ape ade org ckp xblh kne air apam 2...pastu nak tye akak la,apam ni blh tahan lama mne?

lina_irfan choc's said...

nk taw mcm mana apam 2 dah boleh ankat n da siap?

lina_irfan choc's said...

mcm pewarna 2 kak gune pewarna mcm mana?star brand 2 ke?

suhasliza abdul talib said...

salam,knpe ye apam tu melekat kt paper cup???knpe ye n mcm mane nk wat supaya die tk melekat..

suhasliza abdul talib said...

salam nk tnye knpe ye apam tu melekat kt paper cup..sy ikut resepi akak..tp ttp melekat..

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

SuhailiZ >
wsalam...
pd pengalaman akak ye,
1. mgkn adunan dibiarkan trlalu lama sblm dikukus...
2. Adunan pukul x betul2 kembang...


Anonymous ina_jarina@yahoo.com >
wsalam...sy ada share resepi guna sukatan cwn & gram dlm apam polkadot versi teratakdhia...tu resepi sy olah dr resepi asal...hasil lebih lembut & gebu...


mas >
sama2...insyaallah kalu follow betul2 resepi, hasilnya amat memuaskan...semoga leh berbiz plak...



EN.IZAHA BIN ABD GHANI >
nk tutp bleh, x tutp pun bleh...tp akak x tutp pun sbb masa kukusnya kejap jer & api kita buka kecik, jd wap pun x byk...
sblm kukus, lap dulu tudungnya...
apam ni tahan min 3 hari dlm suhu bilik...dlm fridge lebih dr 1wk...nk frozen lg lama...


lina_irfan choc's >
kukus selama 15 min...kalu trlebih masa pun x per...sbb kadang2 akak trlupa sbb x setting alarm, terkukus lama...hasil tetap ok jer...kalu kurang dr 15 min, apam tu jd kecut & x naik gebu....apapun bergntung pd saiz periuk kukus....


lina_irfan choc's >
pewarna akak beli dr kedai jual bhn2 bakery...diorg jual pewarna yg dh siap botol...awk cuba tnya kedai jual bhn2 bakery kat tmpt awk...

suhasliza abdul talib >
wsalam...
apam tu mmg akan melekat pd papercup...kalu awk direct kukus dlm acuan lompang, kena sapu dulu ngan myk...x nak kasi melekat & mudah nk kuarkan nnt...

hajarul_aishah said...

salam sy nak tanya,
kalau filing saya tukar kepada jem y biasa jual kat kedai boleh tak?

ieda hidayah said...

salam..kak,sy agk tertarik ng resepi ni...cma nk tnye,utk colour kn apam ni jnis utk kek kn bkn oil base?

Anonymous said...

salam...nk tnya..tlur tu nk ambik kning sja or..msukkn ksemuanya ngn ptih skali..

ieda said...

akak.. kalau gune jem untuk inti boleh tak??

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

hajarul_aishah >
wsalam...
Filling terpulang pd selera masing2...leh taruk jem biasa jer...cuma agak manis nnt...jd leh kurangkan qty gula pd adunan....


ieda hidayah >
Wsalam...
bab calor ni x ler pandai sgt...sy guna calor yg beli kat kedai bakery...tp bkn jenis oil base...


Anonymous Anonymous >
wsalam...
dlm resepi sudah dinyatakan kesemuanya putih & kuning skali...


ieda >
wsalam...
nak guna jem boleh jer...cuma kalu jem ni agak manis skit...jd nk kena kurangkan sukatan gula dlm adunan...apapun trpulang pd selera masing2...

Detsy said...

salam kak...kalu sy nk bwat dlm kuantiti yg byk contohnya dlm 1kg tepung mcmner nk tambah bahan2 yg lain??bole bg resepi utk 1kg tepung??kalu sdri pandai2 doublekan bhn2 takut lain pulak jadinya...cadang nyr nk buat sdri en jdkan sbg isi giftbag utk guest di majlis kenduri kahwin adik sy nnti 5jun ni...

Anonymous said...

salam kak ... nk tny ni camne nk dot2 kan tu ek ? gune adunan jgk ke or just titik2 kan color jek ??

Anonymous said...

السَّلاَمُعَلَيْكُمْوَرَحْمَةُاللهِوَبَرَكَاتُهُ
Akak sya nk tnya adunan yg kter dh siap bncuh n dh ltk clour 2 blh smpan x..mksdnye bncuh hari nie kukus besok..
Thankz...

Fuad Jalil said...

btw....nk tny mcm mne nk wat dot2 tuh????

Zaza Zafran said...

zaza mohon share yer

Syaher said...

Saya tertarik dgn blog ini...saya pn buat blog tapi masih baru, blog perfume jer...nice polkadot...

usop said...

resepi apom sama tak kalau saya buat untuk frozen

Anonymous said...

salam akak....saya tertarik dgn resepi apam polka dot....saya nak tanya macam mana nak buat dia punya filling.....ke boleh beli siap2 kat kedai...

tq.

suhaila mohamad said...

salam kak...sy nk tnya, kalo pukul ngn tangan je xpe ke.sbb sy xde mixer..

mai said...

salam kak ,saya nak tnya kenapa ye bila saya kukus apam tu ,hasilnya ,apam yg wrna biru jadi hijau ,yg pink jadi kuning ,yg tkde isi pewarna pun tetiba jadi kuning .Dah 2 kali sya try buat ,wrna dia je yg berubah jadi wrna hijau n kuning je ,apam tu elok je lembut menjadi .Agaknya kenapa ye ?

Alin Marlini said...

Salam..saya nak tanya,,penah try resepi tu tapi apam tak gebu dan rasa telur..apa kesilapannya ek.

Kalau sudi sila email jawapan di are_lyn79@yahoo.com

::KU NURAFINA SOFIA:: said...

salam...nk tanya cikit eak...sy br belaja nk wat apam palkodot..da 3x wat tp apam sy jd mampat la..xgebu...knp eak

Ummu Sulaim said...

assalamualaikum kak, apa beza inti dengan filling ?

Anonymous said...

Salam..saya nk tanya cara2 nk uat inti filling tu mcmana yer seperti blueberry,strawberry,kiwi dn sbgi nya..boleh tlg terangkn dgn detail x? tima kasih yer

jana said...

kalau boh ovelt sudu besar xpa kaa... msalah x lembut sgt... time panas gebu laa.. bila sejuk jd keras skit

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails