Aku CNP dari email RNET utk rujukan aku. Tapi aku dah ubah cara penyediaannya sbb aku bakar. Resipi asal kukus.
KEK COKLAT LEMBAB
Sumber asal : Roha
Bahan A :
240 gm Tepung gandum
85 gm serbuk koko
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
Bahan B :
5 biji telur (gred A)
340 gm gula Perang
285 gm susu pekat
1 buku butter - dicairkan
Bahan C :
1 cawan air mendidih
Cara Menyediakannya:
1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Masukkan dalam bekas dan buat lubang di tengah-tengahnya.
2. Masukkan telur, gula, susu, minyak dan kacau sebati. Kacau rata tetapi jangan terlalu lama.
3. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata lagi.
4. Masukkan dalam loyang yg digris & dilapikkan kertas minyak.
6. Bakar selama 1 jam / sehingga masak dgn suhu 160 deg celsius (ikut oven masing2 ye)
Nota:
1. Topping aku taruk coklat ganache lebihan kek besday spiderman ari tu & aku tabur chocolate rice.
2. Aku bakar guna loyang (9x9) inci.
3. Berat kek selepas bakar 1.5kg++.
1 comment:
I have been searching for a moist chocolate cake using condensed milk. Your cake recipe caught my attention, it looks good but on a second though will it be too sweet with both condensed milk and sugar added to it?
Post a Comment