Tuesday, January 4, 2011

Apam Polkadot (Versi Teratakdhia)


Ni resepi Linda dah olah ikut citarasa Linda & selepas mendapat kritikan membina dari customer2...nak cuba blehlah ye...dapat buat bisnes pun bagus ye...Linda dah tunjuk step by step bergambar seperti di atas...harap dapat membantu...kuih ni lain dari yg lain, menarik, cantik & comel...budak2, bapak2, mak2, atuk2 & nenek2 budak pun suka...kih3...meh layan resepi ye...

Bahan-bahannya:
3 biji telur (Gred A) - dari peti ais (anggaran sebiji telur tanpa kulit 55~60gm)
280 gm (2cwn) tepung gandum *
2 sudu teh baking powder * (* ayak bersama2)
220 gm (1 1/2cwn) gula halus (kalu taruk filling leh kurangkan kpd 200gm jer)
250 ml (1cwn) susu segar / susu cair / santan / susu UHT
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh esen vanilla
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa (taruk dlm piping bag)
Pewarna - ikut citarasa masing2

Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan apam ( kecuali filling & pewarna) ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang. Sementara itu bolehlah panaskan air kukusan.

2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.

3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih.

4. Susun acuan lompang di dalam pengukus & masukkan papercup di dalam acuan lompang tersebut. Picitkan adunan ke dalam papercup 1/2 cup.

5. Piping filling secukupnya.

6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga hampir penuh . Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan.

7. Bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukus selama 10-15 minit.

Note:
1. Slps warnakan adunan, aku asingkan sedikit & taruk dlm piping bag yg lain. Aku tebuk lubang kecik jer...sama saiz diameter lidi..ini mmg guna utk buat dot2 jer...baki adunan aku taruk dlm piping bag gak & tebuk lubang besar skit..senang nak piping dlm papercup nnt.

2. Cara kedua yang boleh guna utk adun bahan2 apam ni...pukul telur + gula + ovalatte sampai kembang...kemudian baru masukkan tepung + baking powder & bhn cecair secara berselang seli...cara ni lebih bagus & confident sbb kita nmpk telur tu betul2 kembang...

3. Jgn buka api terlalu kuat...kalu nasib kurang baik, nnt kuih ni tersenyum la plak (pecah / kembang mekar setaman)...hehehe...

4. Aku guna papercup saiz paling kecil (papercup almond london)...dpt dalam 75-85biji. Bergantung kepada qty adunan kita pipe kan dalm papercup...

27 comments:

Anonymous said...

Linda
Wah2 best dapat resepi nih. Aku nak try sbb tergoda dgn polkadot warna warni tu... Mana tau leh bisnes pulak ka lepas ni kehekehe..
Salutela hasil keras tangannya nampak lembut jer utk di jamah..
ros

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

Ros...
dh dpt resepi nih leh cuba...insyaallah ada rezki kalu nk buat biz...kuih ni tgh top tau...w/pun kecil, tp comei & cantik...nk mkn pun syg...

adib zakiah said...

salam..menarik yer hasil kerja tgn ni,,kalau tgk respi mmg mcm senang, tp sy mmg xder bakat dlm kerja2 dapor nih, ada bakat makan2 jek, camner tu?? apapn,teruskn usaha yer..

Anonymous said...

comel yer apam nie...hehehehe...sekarang ni tgh nk buat...tapi nak tmye dulu....susu cair blh gak kan??

rafidah said...

pernah buat tp agak kental texturenya sbb tak asingkan tpgnye.mungkin lepas ne boleh cuba cara ne.tq.

Anonymous said...

linda, tak try buat tp try buat pki half resepi sbb 70 biji rs byk lak..hu3...

tp bantat ler..hu3 kesian yer kite..huwaaaaaaaaa

Yuslindhia Zamani aka Linda said...

kalu adunan tu pukul betul2 kembang & jd putih pekat, hasilnya mmg gebu & lembut...jgn putus asa, cuba lg...

Eiyla said...

dah 2 kali buat..sekali guna susu segar & sekali lagi santan..dua2 bantat..huhuhuhu...

Anonymous said...

kenapa mesti telur gred A shj?gred lain akan buatkan apam jd apa?hehe

Musliza Hasni said...

Salam..linda, tq sgt for recepi..ader member i beli apam polka dot ..sy tertanya2 mcmmanela org buat apam ni..akhirnyer dpt tau dr blog u..agak2 boleh tak i gandakan ukuran recepi u ni...sbb mcm nk buat wkt adik kawin nnt..nk bancuh 1 round jer, tp kali 2..phm tak..hehe

Aida said...

Salam akak, sy baru kat sini.. Teringin nak cuba resepi akak nie... Tp nak tanya cikit kak, yg *250ml susu cair/susu segar/santan/susu UHT kena pilih yg mana satu yer???g Anyway TQ akak.. coz kongsi resepi nie...

Anonymous said...

salam.tima kasih kongsi resipi yg ciut-miut ni utk kasi anak-anak makan ^-^/.
nak confirm satu mende, yg susu tu 250 ml ker, coz kat resipi asal 150 ml.

Anonymous said...

salam...
kak...thanks coz kongsi resepi ni...sy xtry lg resepi akak ni...cuma sy try buat yang susu 150ml je...xcair ke kak? n nk tnya...apam nikan kta kukus...brapa hari ye blh tahan?

azila raffie said...

salam kak linda..

dah cuba resipi apam polkadot akak ni.. senang bangat + comel.. tp letih ler nk tunggu siap suma.. huhu!

nak tnya kak, nape ek apam sy tu ade yg lubang2 sikit? terlebih masak ke ape ek?

mekaseh..

Anonymous said...

Memang senang nk wat apam ni cuma acuan ye xde lg so sye nyer apam x secantik sediakala... Next time sye nk wt lg

Alia Sarah said...

sy dah try pat kali, tapi asek bantat je..ape yg xkena pn xtahu laa..nak tanye cik linda, dia punyer batter tuh kn cair sket ke atau kena likat?

nurzila said...

kak, nnt bila dah sejuk, keras tak apamnye..n lagi satu, saya xde mixer..kalau pukul tgn menjadi tak?hukhuk

sher said...

Nak tanya mcmana nak buat filling cokelat ye? Cairkan cooking coklat je ke atau buat coklat ganache?

whooz said...

pewarna tu, boleh guna sebarag pewarna? serbuk atau liquid?

AdaSomething said...

nk cuba la...terima kasih yea kak sbb kongsi resepi ni..... :)

heidy said...

dah cuba resipi akak.. apam jd lebih lebih lembut dr resipi asal. tp kenapa ye kukusan yg pertama je jd cantik. kukusan yg seterusnya apam dah x brapa naik n permukaan jd berlubang halus.

Arissa Zoela said...

as salam kak..

nak tanya, kalau kukus guna pengukus elektrik boleh tak?

TQ....

Anonymous said...

As salam Linda, thank you for the informative blog. Moga Allah merahmati Linda selalu.

cik ieza said...

saya dah buat..cantik.gebu...dah kira banyak lah orang tempah...but lately apam polkadot ni bantat...bahan yang sama...semua sama...penng le...nape ya...

mil said...

salam... akak, saya nak tanya.. sy dh byk kali buat apam polkodot ni but lately ni apam saya bila masuk pengukus buat kali ke3 dia jadi berlubang kecik2 banyak... jadi cam sarang semut lak. kenapa yea? adakah sebab ovulate terlebih or biking powder.. ke sebab sy ubah resepi ni dengan letak banyak esen.. sbb suka bau esen yg kuat tu... any suggestion? thanks...

mil said...

salam... akak, saya nak tanya kenapa yea apam saya berlubung kecil bila masuk kukusan ke3? dia cam sarang semut.. adakah sebab baking powder (kurang) or ovalate atau esen yg lebih? saya suka letak esen vanila yg lbh (suka bau esen yg kuat... tolong saya yea.. thanks....

Anonymous said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Hy kak dhia:)..thanks share resepi ni..zura pernah try before ni tp xjadi..dgn hati yg kuat,still mencari resepi2 yg mudah..heeehe..syukur اَلْحَمْدُلِلّه terjumpa blog akk & resepi:)..dan zura xtunggu lama nak buat..dpt resepi pagi,pas zohor terus buat..syukur اَلْحَمْدُلِلّه jadi kak..gebu lg:)..heehee...thanks kak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails