Saturday, May 29, 2010

Kek Lapis Winter Sonata

Kek ni menggunakan 100% putih telur...jadi bleh ler guna baki2 putih telur lps buat kek lapis biasa tu...daripada dok pening2 tak tau nk buat apakan...leh gak dicuba...nmpak mcm sedap...insyaallah bila2 aku buat aku share disini ye...

Kek Lapis Winter Sonata

Resipi sumbangan: Dayang Norziah binti Awang Jamil
http://www.myonestopsarawak.com.my/info/RecipeCenter/recipe/cakes/ca017.shtml

Bahan-Bahannya:

20 biji putih telur
16 oz. mentega
1½ gelas tepung HK
1½ gelas tepung jagung
1 gelas gula kastor
½ gelas serbuk coffee Mate
1 tin kecil Nestle Reduced Cream
1 sudu makan perisa vanilla
1 sudu makan ovalette
1 sudu teh butter oil
3oz air sejuk
Pewarna Kuning dan hijau Muda

Cara Membuatnya:

1. Pukul mentega hingga naik dan putih, ketepikan.

2. Pukul putih telur dengan gula sampai kembang dan sebati.

3. Lepas itu campurkan keuda-dua adunan itu lalu digaul rata.

4. Kemudian itu masukkan tepung jagung, tepung Hong Kong dan ovalette, gaul rata-rata.

5. Akhir sekali masukkan air sejuk serta gaul hingga ia sebati. Selepas itu, bahagikan adunan itu kepada 3 bahagian iaitu:

-bahagian I - Nestle Reduced Cream dan butter oil (dibahagi 2)
-bahagian II - Serbuk coffee Mate dan perisa vanilla serta warna hijau muda
-bahagian III - warna kuning

6. Lapis adunan I dahulu yg dibahagi tadi sampai masak, bila ia masak, lapiskan adunan II sebanyak 4 sudu makan

7. Bakar hingga masak dan bila masak, lapiskan pula adunan III sebanyak 4 sudu makan, juga sampai masak

8. Buatlah begitu berlapis-lapis hingga habis dan masak untuk adunan II dan III dan apabila ia masak kesemuanya barulah lapis adunan terakhir iaitu adunan I tadi utk penutup kek ini, bakarlah sampai ia masak dan teratur.

Ini la gambar Nestle Reduced Cream hasil aku google...tapi x pernah jumpa lak kat pasaran Malaysia nih...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails