Thursday, December 16, 2010

Kuih Serimuka / Pulut Sekaya (Versi 2)



BAHAN-BAHANNYA:
Lapisan Bawah:
  • 450gm Beras pulut - bersih & toskan.
  • 50 Beras pulut - bersih & rendam dengan pewarna merah.
  • 400ml Santan cair - kalu ikut aku, taruk santan agak2 lebih skit dari paras pulut dh ok.
  • 1 1/2 st Garam halus
  • sedikit pewarna merah (nak taruk warna lain pun boleh)

Lapisan Atas:
  • 1 cwn Tepung gandum (120gm)
  • 3 sb Tepung jagung (15gm)
  • 3/4 cwn Gula pasir (140gm)
  • 3 biji telur
  • 3 cwn air (750ml) *
  • 1 biji kelapa parut *
  • 10 helai daun pandan * ( * kisar semua & tapiskan)
  • Secubit serbuk kulit kayu manis
  • Sedikit Pewarna hijau (optional)
  • 1/2 st garam halus

CARA MEMBUATNYA
Lapis Bawah:

  1. Sediakan kukusan & biarkan mendidih
  2. minyakkan loyang & alas loyang dgn plastik & biarkan plastik tu lebih skit pada tebing loyang (masa nk potong / senang nk kluarkan kuih dari loyang). Ketepikan
  3. Satukan santan & garam.
  4. Masukkan pulut plain & pulut berwarna merah ke dalam bekas berasingan. Tuangkan sedikit santan ke dalam bekas berisi pulut bewarna merah, agak2 paras pulut sudah mencukupi. Baki santan tuang ke dalam bekas pulut plain.
  5. Kukus kedua2 bekas berisi pulut selama 20-30 minit. (Sementara kukus pulut boleh sediakan lapisan atas)
  6. Keluarkan bekas. Campurkan kedua-dua pulut tadi, gaul alar kadar sudah cukup. Kemudian masukkan ke dalam loyang yang sudah dialaskan plastik tadi. Ratakan & padatkan permukaan pulut (aku alaskan plastik & tekan guna penekan kek lapis). Ketepikan & sedia utk dimasukkan lapisan atas.
Lapisan Atas:
  1. Pukul telur + gula hingga kembang. Kalu nak pukul sekadar kuning & putih bercampur pun boleh.
  2. Campurkan semua bahan. Kacau rata & tapiskan supaya adunan tidak berketul2.
  3. Panaskan kukusan sekali lagi hingga mendidih dgn api sederhana. Letak loyang berisi pulut tadi ke dalam pengukus & perlahan-lahan tuangkan adunan lapisan atas.
  4. Kukus selama 45 min - 1 jam.

NOTE:
  1. Aku guna loyang (9x9)inci.
  2. Aku rendam pulut sekejap jer...dlm 1 jam.
  3. Tunggu kuih ni betul2 sejuk, barulah mudah dipotong. Mykkan sedikit pisau supaya pulut x melekat....jd nmpk rata & cntik. Guna pisau plastik. Ada org guna benang, tp blum penah try lg...
  4. Aku taruk santan pekat sikit dlm pulut sbb lagi lemak. Trpulang pada selera masing2...ada yg taruk santan cair jer...
  5. Kalu ikut cara mak aku, slps tuang lapisan atas, kacau perlahan2 sehingga adunan mnjadi agak pekat. Slps tu baru ler tutup pengukus & kukus hingga masak. Sbbnya, kalu x dikacau, telur akan terapung keatas & tepung mendap kebwh...jadi bila dah masak nnt lapisan atas kuih jd mcm berongga & lembik skit.
  6. Cara lain, kacau dulu adunan dalam periuk atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya tak berkerak. Kacau sehingga naik wap. Kemudian baru tuangkan ke dalam loyang berisi pulut yg sudah dimampatkan tadi.
  7. Kalu nak guna santan kotak / santan serbuk & campurkan dengan air. Bila disukat semula, pastikan jumlah campuran (santan + air) sama dengan jumlah air yg dinyatakan dalam resepi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails