Sunday, October 18, 2009

ROTI JALA & KARI AYAM



ROTI JALA

Bahan-bahan:
  • 500g Tepung gandum
  • 150ml susu cair
  • 1000ml air - Brgantung kpd kepekatan adunan, jk pekat lebihkan air.
  • 1 biji telur
  • garam - secukup rasa
  • Sedikit Pewarna kuning (aku taruk serbuk kunyit jer)

Cara-cara:
1. Semua bahan disatukan.

2. Kacau rata kemudian ditapis.

3. Panaskan kuali leper, sapukan minyak sikit (aku guna daun pandan utk sapu myk).

4. Kemudian mula megirai adunan.

5. Bila dah masak, angkat roti jala, boleh lipat atau gulung.


KARI AYAM

Bahan-bahannya:
  • 1/2 ekor ayam - bersihkan & potong kecil
  • 1 biji bawang besar - kisar halus
  • 2 ulas bawang putih - kisar halus
  • 1 inci halia - kisar halus
  • 1 paket serbuk kari ayam (25g)
  • 2 ulas bawang merah - mayang nipis
  • 1 ulas bawang putih - mayang nipis
  • sedikit daun kari
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • kulit kayu manis
  • 1 biji kelapa - perah & dapatkan santan (anggaran 3cwn)
  • 2 biji kentang - belah 6
  • 1/2 Carrot - potong ikut suka.
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
  • minyak secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan minyak.

2. Tumis bawang yg dimayang,daun kari & rempah2 hingga bawang layu.

3. Masukkan bahan kisar yang telah dicampurkan dengan rempah kari & kacau rata.

4. Tumis hingga rempah kari pecah minyak.

5. Kemudian masukkan ayam.

6. Masukkan 1/2 santan (cair) & garam. Kacau sebentar & biarkan ayam separuh masak.

7. Masukkan kentang, kacau2 sebentar, masukkan carrot.

8. Bila ayam, kentang & carrot hampir masak, masukkan lebihan santan (pekat).

9. Kecilkan api & biarkan kuahnya mendidih sebentar sebelum ditutup api.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails