Resepi asal boleh lawat dapur Mat Gebu...Cam biasa aku olah ikut bahan2 yang ader kat dapur TD...Hasilnya x menghampakan..sedap...gebu...anak2 pun suka...siap aku bekalkan utk ayang g keja...
Bahan-bahan:
- 250gm Mentega (TD guna mentega Giant)
- 10gm Ovallate
- 4 biji telur Gred A (TD guna 5 biji)
- 220gm Gula Halus
- 240gm Tepung Halus ( TD guna Bluekey)
- 1/2 Sudu teh baking powder
- 60ml Susu Segar (TD guna susu sejat)
- 1 sudu teh esen vanilla
- 20gm serbuk koko
- 20ml air suam
Cara-caranya:
1. Putar mentega & ovallate hingga rata, masukkan gula & putar hingga putih. Kemudian masukkan telur satu persatu sambil putar hingga kembang. Sela masa antara sebiji telur ialah 1 minit.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu sejat + esen vanilla hingga habis sambil terus pukul sehinga semuanya rata.
3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dibiarkan kosong & satu lagi dimasukkan serbuk koko & air suam, gaul rata.
4. Sudukan adunan kosong berselang seli dengan adunan koko, buat hingga habis. Gunakan batang lidi / chopstik, buat beberapa pusingan, pastikan lidi mencecah dasar loyang. Tujuannya nak dapatkan corak marble.
5. Bakar pada suhu 180degC selama 40-50minit / sehingga masak.
No comments:
Post a Comment