Sunday, November 1, 2009

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Hari ni menu ketam lak...mimie asyik nak ketam masak lemak kuning jer...jd kebetulan ayg x keja..jd g ler pasar...Hasilnya ini lerrr....menu campak2 jer...lg sedap kalu ader nenas...tp terlupa lak nk beli...hehehe...

Bahan-bahan :
  • 3 ekor Ketam - bersihkan
  • 1 biji kelapa - dapatkan santan pekat & cair
  • 10 biji Cili padi * - kalu nk pedas, lebihkan
  • 1 biji bawang besar *
  • 1 inci kunyit hidup * (* Kisar halus)
  • 2 batang serai - dititik
  • Daun kunyit 2 helai - potong sedang atau racik2 jer
  • 3 keping asam keping
  • Garam secukup rasa

Cara-caranya :
1. Masukkan bahan kisar, santan cair dan ketam dalam periuk.

2. Kacau supaya ketam separuh masak.

3. Masukkan asam keping.

4. Bila kuah dah menggelegak, masukkan santan pekat dan garam. Sesuaikan rasa.

5. Kacau selalu, mengelak dari kuah menjadi kepala.

6. Bila sudah masak, matikan api. Hidangkan panas-panas.


Ini ler hasilnya...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails