Monday, November 2, 2009

KEK BUAH KUKUS



Bahan-bahan:
  • 250gm Butter (Golden Churn)
  • 300gm Tepung Gandum
  • 200gm Mixfruits
  • 1 Cawan Gula Halus (agak2 dlm 220gm)
  • 4 biji telur
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh Cream of Tartar
  • 1 sudu teh Esen Vanilla
  • 1 Cawan gula pasir (utk buat gula hangus)

Cara-caranya:
1. Panaskan air dalam periuk kukus dahulu.

2. Ambil sedikit tepung gandum & gaulkan dengan mixfruits supaya semua bersalut tepung. Tujuannya, dapat elak mixfruits daripada mendak kedasar kek sewaktu ia dikukus.

3. Campur tepung gandum, soda bikarbonat, cream of tartar & baking powder. Campuran diayak & ketepikan.

4. Pukul mentega & gula sehingga kembang. Menggunakan Whisk tangan jer..
Masukkan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.

6. Masukkan telur satu persatu & pukul agak2 sebati sudah mencukupi.
* Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul. Ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering.

7. Masukkan campuran tepung yg diayak tadi kedalam adunan. Gunakan spatula dan kaup balikkan satu arah pusingan sehingga tepung sebati dengan adunan.

8. Gunakan periuk kecil yang bertangkai, masukkan gula pasir. Masak menggunakan api yang kecil sehingga gula semua cair & bertukar warna coklat & berbuih.

9. Tuangkan gula hangus (yang masih panas) dengan segera kedalam adunan sambil sebelah tangan lagi mengacau adunan dengan cepat sehingga sebati.
Sebabnya:
* Jika gula hangus sejuk, ia akan mengeras, jadi sukar ia hendak sebati dalam adunan. Hati2 jgn biarkan ia sejuk.
* Jika ada sedikit gula hangus yg x hancur, tak mengapa, bila kek di kukus, ia akan cair juga.

10. Akhir sekali, masukkan mixfruits (tinggalkan sedikit utk ditabur diatas kek nnt). Sekadar Kaup balikan adunan ( jgn terlalu di gaul, elak mixfruits mendap kedasar kek bila dikukus).

11. Alaskan dasar loyang dgn kertas serap myk, sapukan shortening (mentega pun boleh) dan taburkan sedikit tepung gandum kedasar loyang.

12. Akhir sekali tuangkan adunan kedalam loyang & taburkan baki mixfruits tadi ke atas kek.

13. Kukus selama 4 jam (tapi haku kukus 2jam 1/2 jer...). Sebenarnya...lg lama dikukus, kek lagi lembab.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails