Sunday, November 15, 2009

Roti Naik

Resepi Roti Naik ni aku google dari beberapa blog...ada yang olah mengikut citarasa sendiri...ni lah blog2 yg aku jumpa ada resepi roti naik...Maisya, Mat Gebu, Penyulawa & byk lagi....dari hasil google, baru aku tahu, Roti Naik ni glamer di Johor...betul ler orang kata roti ni teksturnya macam kek...tgk gambo tu rotinyer gebu x hengat...dh macam kuih apom la plak..



Bahan-bahan:
  • 400g Tepung Roti
  • 100 Tepung Gandum (asal tepung Hongkong/superfine)
  • 250ml air
  • 50g susu pekat manis (asal susu tepung)
  • 3/4 sudu teh bread improver (asal tak letak)
  • 100g Gula Perang (asal 180g, tp dh letak susu pekat, kena kurang skit nnt kang manis plak)
  • 100g margerin/mentega
  • 11g Yis Mauri-pan
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning

Oleh kerana x der mesin pengadun, aku uli guna tangan jer...

Caranya:
1. Bancuh yis + susu pekat + air.

2. Satukan semua bahan kering + bancuhan yis tadi kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh.

3. Kemudian masukkan mentega sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang kenyal, agak-agak dah x melekat pada tangan (tapi adunan ni memang sedikit lembik). Biarkan 30minit / adunan naik.

4. Bahagi adunan kepada 8 bahagian yang sama besar (sebenarnya ikut saiz loyang, kalu besar loyang, bahagi lebih ler). Bulatkan doh dan susun dalam loyang yang telah disapu sedikit marjerin/mentega.

5. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biarkan selama 1jam/hingga naik.

6. Bakar pada suhu 190degC selama 20minit.

7. Selepas keluarkan dari oven (masih panas), sapukan pada permukaan roti dengan mentega. Supaya roti nampak berkilat & cantik.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails