
Resepi ni aku google dari blog Mat Gebu. Tapi ader sedikit perubahan sebab ader bahan yang x der stok...Seperti biasa aku uli guna tangan....berkat air tangan ibu utk anak2 & suami tercinta...berkarate aku kat dapur nak dptkan doh yang lembut...hasilnya memuaskan...
Elok plak petang ni hujan....berselera anak2 haku makan...(sebenarnya sbb ader sosej...kalu x der, x jln)
Elok plak petang ni hujan....berselera anak2 haku makan...(sebenarnya sbb ader sosej...kalu x der, x jln)
Bahan-bahan:
- 270gm Tepung Roti
- 50gm Tepung Hongkong (TD guna tepung gandum)
- 60gm Gula Halus
- 1 sudu teh Garam
- 2 1/2 sudu besar Susu Tepung
- 1 1/2 sudu teh Yis Mauripan
- 1/2 sudu teh Bread Improver
- 1/2 sudu teh Bread Softener
- 1 biji Telur - gred C
- 140ml Air (penyukat cawan TD - 2/3 cawan)
- 30gm Mentega (TD guna Shortening - sbb mentega out of stock)
- 10 ketul Sosej - rebus 5 minit & toskan
- Kuning Telur + sedikit susu tepung - utk disapu pada roti
- sedikit badam hancur - ditabur atas roti. (resepi asal guna biji bijan...tp x der stok ler plak)
Cara-caranya:
1. Bancuh yis + air + gula & satukan semua bahan-bahan kecuali shortening.
2. Gaul hingga menjadi doh. Kemudian masukkan shortening & terus uli sehingga dapat doh yang lembut & kenyal (perhhhh.....lenguh nk uli sampai lembut). Biarkan doh selama 1 jam / sehingga naik.
3. Canaikan doh & potong supaya dapat potongan berukuran 3cm lebar & 25cm panjang, agak-agak cukup utk 10 ketul sosej.
4. Ambil sepotong, balut sekeliling sosej & letak diatas dulang yang sudah disapu shortening (mentega).
5. Biarkan 45minit / sehingga naik. Sapukan kuning telur + susu tepung, kemudian taburkan badam hancur.
6. Bakar pada suhu 160degC selama 20minit.
No comments:
Post a Comment