Thursday, January 14, 2010

AYAM GORENG MADU


Aku pun tak tahu nk panggil ayam masak apa nih...Ayam Madu pun bleh...Ayam berlada hitam pun bleh...tp aku goreng jer...nak bakar pun boleh. Kalu nak bakar kena gaul sedikit dengan myk. Supaya masa bakar nnt x kering sgt. Tp aku maleh nk bakar...huahuahua....hehehe...

Bahan-bahannya:
5-6 ketul Ayam
3 sudu Besar Madu
2 sudu besar Sos Tiram
1 biji Limau Nipis - dapatkan jusnya
1 Sudu besar Gula Perang
1 sudu besar kicap Manis
1 sudu teh Garam
Halia* (aku agak jer)
1/2-1 sudu besar Lada Hitam*
3 ulas Bawang Putih* (* tumbuk/kisar)

Cara-caranya:
1. Rebus ayam sebentar, angkat & toskan. Cucuk2 ayam dengan garfu.
2. Satukan semua bahan & ayam. Gaul sehingga semua ayam campur rata.
3. Perap semalaman atau sekurang2nya 1jam.
4. Panaskan kuali, goreng ayam sehingga keperangan. Goreng sekejap jer, sbb ayam ni dah di rebus.
5. Angkat & toskan myk. Makan bersama2 nasi or cicah jer ngan cili sos + mayonis.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails