Bahan-Bahannya:
- 250 gm Butter
- 1 1/2 cawan Gula
- 1 sudu teh Esen Vanilla
- 4 biji Telur
- 3/4 cawan Serbuk Koko
- 1/2 sudu teh Baking Powder
- 1 cawan Tepung Gandum
- 1/4 sudu teh Garam Halus
- 1 cawan kekacang cincang ( aku guna 1/2 cwn badam cincang)
Cara-caranya:
- Cairkan butter secara double boiler. Ketepikan & suamkan.
- Pukul gula, telur & esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan serbuk koko, pukul rata.
- Masukkan tepung + baking powder & garam, pukul rata.
- Kemudian masukkan butter cair.
- Masukkan badam cincang, gaul rata.
- Masukkan adunan kedalam loyang yang digris & dialas kertas serap myk.
- Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 30-35 minit / sehingga brownies mencecah naik tepi loyang.
- Sejukkan sebelum dihias dengan topping @ ganache & dpotong.
Note:
- Jgn overbake nanti brownies kecut & keras.
- Nina guna loyang (13x9x2) inci....tapi aku guna loyang (9x9) inci
- Hana olah resepi Nina >>100gm cooking chocolate, 1/2 cwn serbuk koko & 1 cwn gula.
Chocolate Topping
Bahan-bahannya:
- 250 gm Cooking Chocolate
- 1 sudu besar Butter
- 50ml UHT Whipping Cream (boleh ganti 100ml susu cair)
Cara-caranya:
- Cairkan cooking chocolate dengan kaedah double-boiler.
- Kemudian masukkan whipping cream & kacau sehingga semua coklat larut & sebati.
- Masukkan mentega & kacau sebati. Tutup api.
- Biarkan suam dan boleh tuang atas brownies tadi.
Quick Vanilla Buttercream frosting
- 1 cup Butter (haku guna shortening)
- 3 cups Confectioner's Sugar
- 1 teaspoon Vanilla Extract
- 1-2 tablespoon Whipping Cream
Directions
- Mix together sugar & shortening
- mix on low speed until well blended & then increase speed to medium & beat for another 3 minutes
- Add vanilla & cream & continue to beat on medium speed for 3 minute or more., adding more cream if needed for spreading consistency.
Note:
Utk buttercream frosting ni haku cuma buat 1/2 adunan....tu pun ada lebihan.
No comments:
Post a Comment