RESEPI ASAS ROTI
Bahan-bahannya:
Bahan A
- 440 gm Tepung Roti
- 60 gm Tepung Hong Kong (tpg gandum pun bleh)
- 100 Gula
- 1 sudu teh Garam Halus
- 30 gm Susu Tepung (2 sudu besar)
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 paket (11gm) Yis Kering
Bahan B
- 250ml Air
- 1 biji Telur (pukul skit)
Bahan C
- 80 gm Shortening / Lemak Sayuran
Bahan tambahan utk buat sausage roll & roti keju:
- Sosej secukupnya (aku guna 7 ketul chicken sausage & 3 ketul cheese sausage)
- 1 biji kuning telur + sedikit susu tepung
- Sedikit bijan utk tabur
- Keju parut secukupnya - keju mozarella utk tabur
- Gula - untuk tabur
CARA-CARANYA:
- Campurkan semua bahan A & B dan uli sehingga jadi doh.
- Masukkan pula bahan C dan uli sehingga doh menjadi kenyal & licin. Biarkan doh selama 30-40 minit.
- Selepas itu, tumbuk2 doh & uli utk keluarkan angin. Ini amat penting utk menghasilkan tekstur roti yang lembut & tidak berongga besar.
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian. 1 utk sausage roll & satu bahagian lagi utk roti keju (Agak je)
Cara membuat sausage roll:
- Ambil 1 bahagian, canaikan agak2 dapat 3cm lebar & 25cm panjang. Agak2 cukup utk 10 ketul sosej.
- Ambil satu potong, balut sekeliling sosej & letak diatas dulang yang sudah disapu shortening (mentega).
- Ulang balut sehingga sosej habis.
- Biarkan 1jam / sehingga naik. Sapukan kuning telur+ susu tepung & tabur sedikit bijan.
- Bakar pada suhu 160 darjah selcius selama 20 minit.
CHEESE SAUSAGE ROLL
SAUSAGE ROLL (gambar ni aku amik dr resepi lepas)
Cara membuat roti keju:
- Ambil baki bahagian adunan tadi. jadikan bebola kecil (agak2 dapat 12 ketul - bergantung pada loyang ye)
- Biarkan 1 jam / sehingga naik.
- Taburkan keju parut dan sedikit gula.
- Bakar pada suhu 160 darjah celsius selama kira 15-20 minit.
- Bila 1/2 masak, keluarkan & taburkan lagi keju. Terus bakar hingga masak.
CHEESE BREAD
No comments:
Post a Comment