Monday, January 4, 2010

CREAM PUFF

Bila tgk org buat cream puff nmpk best jer...tgk mcm senang nk buat...bila dh buat sndiri, pergghhhh susah gak..bukan apa...masa nk piping adunan puff tu...dah ler aku x der nozle bintang & bag piping...pikir2 nk guna apa ye...last2 aku amik acuan kuih samperit kecik yg tekan guna tangan tu ...aku modified ler skit...x guna ler belajar engineering kalu x aplikasi ye...hik3...jadi gak bag piping aku...dpt gak aku piping kan adunan tu...tp bntuk jadi besar2 lak plak...bila tgk dh mcm kuih pau goreng la plak...yg penting sedap...x per, belajar dari kesilapan...nnti buat lagi smpai success....resepi Puff ni aku refer dr Bro rozzan...tp mcm cair ler plak...mungkin telur aku guna saiz besar kot....yang best nyer inti Krim Kastad...mmg memuaskan tekak aku...slalunya aku guna santan...tp aku amik resepi dari myresepi (Honey) ...taruk fresh milk...ada olahan skit resepi asalnya...biasala aku, nk R&D kan resepi hik3...maaf ye empunya resipi...halalkan ye.





Bahan Puff:
  • 170gm Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil Baking Powder
  • 115gm Mentega
  • 285ml Air
  • 5 biji Telur

Cara-Caranya:

  1. Panaskan Oven mcm biasa.
  2. Masukkan mentega + air dlm periuk & didihkan.
  3. Masukkan tepung. Kacau rata hingga adunan licin & tidak melekat pada periuk.
  4. Angkat periuk dari api & masukkan kedalam mangkuk pengadun & biarkan sejuk.
  5. Kemudian masukkan telur satu persatu kedalam adunan sambil terus pukul hingga adunan licin & berkilat.
  6. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozle brbentuk bintang & tekan utk membuat bulatan kecil.
  7. Bakar selama kira2 25-30 minit / hingga masak (permukaan puff kecoklatan).
  8. Biarkan sejuk. Belah Jangan sampai trputus & isi dengan krim kastad.

Custart Cream:

  • 2 sudu besar Tepung Gandum
  • 2 sudu besar tepung Jagung
  • 2 sudu teh Tepung kastad ( optional - Nk kasi krim kastad kekuningan)
  • 8 sudu besar Gula
  • 2 cawan / 500ml Fresh Milk (susu cair / santan pun boleh digunakan)
  • 2 biji telur (Gred A)
  • 1 sudu besar Mentega
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-caranya:
  1. Masukkan bahan 1-4 dalam periuk kecil.
  2. Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil kacau supaya tepung tidak berketul.
  3. Masukkan telur & esen vanila. Kacau sebati. (Jika perlu tapis).
  4. Masak diatas api yang kecil, kacau sentiasa sehingga adunan pekat.
  5. Kemudian masukkan mentega & kacau rata.
  6. Biarkan sejuk sebelum digunakan.


Nota TD:

Puff

  • Jika nk menggunakan tepung naik sendiri (Self raising flour), abaikan baking powder.

Krim kastad:

  • Jika nak guna kuning telur shj, gandakan kuantiti telur dari 2 biji kepada 4 biji.
  • Mentega yg digunakan pada krim kastad adalah utk mengilatkan rupa kastad. Bahan ini boleh ditiadakan.
  • Tepung kastad pula adalah untuk menjadikan kastad kekuningan...bahan ini juga boleh ditiadakan...
  • Esen vanila digunakan untuk menghilangkan hanyir telur.
  • Krim kastad ini juga boleh dijadikan inti untuk kuih pau, roti & sebagainya.

1 comment:

arenice said...

minta share ye..mcm sdap je..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails