Ini resipi aku olah...dibakar guna acuan (8.5x8.5)inci, pada suhu 190 darjah celsius, setiap lapis dibakar selama 5-8minit.
BAHAN-BAHANNYA :
Bahan A:
- 10biji Telur (Gred A)
- 200gm gula Halus
- 1 sudu besar Ovalatte
Bahan B:
- 200gm Tepung Hong Kong
- 50gm Air Ais (Air Sejuk)
Bahan C:
- 125gm Krim Keju
- 250gm Mentega
- 5 Sudu Makan Susu Pekat Manis
- 5 Sudu besar Blueberry Filling (ada blueberry, x hancur )
- Keju Mozarella parut - utk tabur
- Pewarna ungu
Bahan sapuan disapu pada setiap permukaan lapisan selepas dibakar:
3 sudu makan marjerin + 2 sudu makan susu pekat manis
CARA-CARANYA:
- Satukan bahan A. Pukul sehingga kembang & berkrim.
- Masukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga adunan rata. Ketepikan dulu.
- Di dalam bekas lain, pukul bahan C hingga kembang & putih.
- Satukan adunan C kedalam adunan A+B & gaul sebati.
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian, 1 bahagian diwarnakan ungu + blueberry filling & 1 bahagian lagi dibiarkan warna asal (plan asal nak taruk warna kuning lemon...tp aku x dak stok lak)
- Lapiskan lapisan pertama dengan adunan asal. Kemudian taburkan keju parut. Bakar menggunakan api atas bawah.
- Tekan permukaan kek dengan alat penekan supaya rata. kemudian sapukan permukaan dengan bahan sapuan.
- Kemudian lapisan kedua dilapiskan pula adunan ungu. Bakar api atas shj sehingga masak.
- Ulang melapis & membakar lapisan asal & ungu berselang seli sehingga habis adunan dibakar. Jangan lupa....Setiap lapisan asal ditabur dengan keju parut.
- Bagi lapisan terakhir, terus bakar menggunakan api atas bawah lebih kurang 10-15minit.
2 comments:
linda, klu tepung hong kong tu ganti ngan tepung gandum atau tepung kek boleh tak? aku suka makan kek lapis, nak cuba buat tp kat sini x ada tepung hong kong la..
Salam suharti....kalu x der tpg hong kong, tpg Jerman pun bleh gak..ahakksss..joke jer...
Ni aku jawab ikut apa yg aku paham ye...aku pun baru nk belajar..
Tepung gandum (medium protein flour) / tepung serbaguna pun boleh...tp tekstur kek yg trhasil agak kasar....Sebenarnya kalu buat kek lapis lebih baik guna tpg protein rendah (low protein flour)..jadi kek yg thasil lebih halus & ringan. Jenis tepung protein rendah seperti tpg HK, tepung Top & lain lain. Tpg HK lebih bagus utk kek lapis...
Tepung naik sendiri adalah tepung serbaguna yg tlh dicampur dengan serbuk penaik. Harap2 penerangan yg x seberapa ni dpt mmbantu...Selamat mencuba...(",)
Post a Comment