Friday, February 12, 2010

BUBUR KACANG HIJAU & DURIAN


Bahan-Bahannya:
1 cawan kacang hijau - rendam agak2 2 jam, basuh & toskan.
Beberapa ulas durian - kuantiti terpulang
1 liter air suam panas + 1 biji kelapa parut - perah dptkan santan pekat
1/2 cwn air + 4 sudu mkn gula merah - cairkan & tapiskan
4-5 sudu mkn gula pasir - sukatan agak2, nk manis lebihkan
2-3 sudu mkn sagu biji - rendam sekejap & toskan
1 sudu teh garam halus
2 helai daun pandan - pintalkan

Cara menyediakannya:
1. Masukkan kacang hijau & air sama paras kacang hijau kedalam periuk. Rebus kacang hijau sehingga empuk & air kering. (jika air dah kering & kacang hijau belum empuk, tambah sedikit air & masak smpai empuk).
2. Masukan santan, daun pandan, air gula merah, garam & gula pasir. Masak atas api kecil.
3. Agak2 nak mendidih, masukkan sagu biji & durian. Kacau sesekali elak kuah menjadi kepala & pecah minyak. Suaikan rasa manis.
4. Bila sagu dah masak, bolehlah matikan api. Sedia dihidangkan....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails