Thursday, February 11, 2010

UDANG MASAK PAPRIK


Bahan-bahannya:
Udang - kuantiti ikut suka, bersihkan
4-5 ulas bawang merah - kisar halus
2 ulas bawang putih - mayang nipis / ketuk jer.
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kari daging
1cm Halia - diketuk
1 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Sedikit brokoli
2 batang sodek jagung
1 biji cili merah
Asam jawa sebesar ibu jari - dptkan jusnya
Garam secukup rasa
1 sudu mkn gula
sedikit minyak utk menumis
Air secukupnya

Cara-menyediakannya:
1. Tumiskan bwg putih, serai, halia & bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram & serbuk kari. Kacau sesekali sehingga pecah minyak.
3. Masukkan udang, brokoli, sodek jagung, cili merah, bawang besar, garam, gula & air asam jawa. Kacau supaya semua masak rata. Jika kuah terlalu kering boleh masukkan air sedikit. (tutup jika perlu supaya udang masak rata). Biarkan kuah mendidih sekejap, suaikan rasa. Dah ok tutup api, angkat & hidangkan panas2 bersama nasi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails