Sunday, February 28, 2010

JEMPUT-JEMPUT KENTANG BILIS


Bahan-bahannya:
  • 3 cwn tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 2 biji kentang - potong dadu
  • 1/2 labu bawang besar - potong dadu
  • 3 biji cili kering - tumbuk halus
  • Segengam ikan bilis - tumbuk kasar
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 cwn air suam
  • Cili sos - sbg pencicah.

Cara Membuatnya:
  1. Campurkan yis ke dalam tepung. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan kentang, bawang, ikan bilis & cili kering.
  3. Cairkan garam dlm air suam & tuangkan sedikit demi sedikit sambil menggaul sehingga rata.
  4. Biarkan 15-20 minit / adunan naik.
  5. Panaskan minyak & jemput2 menggunakan tgn ke dalam kuali. Masak sehingga kekuningan.
  6. Bila dah masak, angkat & hidangkan bersama2 cili sos.

Note:
Bila menggunakan yis, tekstur kuih ini lembut aje...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails