NASI AYAM
Resepi nasi ayam ni sama jer ngan N3 yg lepas...cuma aku tukar resepi utk ayam. Aku tambah menu Garlic Mashed Potato. Rasa ayam & mashed potato mmg puas hati...nyam..nyam sedap. Tapi cuma ayam tu x cantik masa aku bakar yg separuh kerat pertama & x berminyak2...aku sapu mentega skit sgt....jd agak kering skit...tapi 2nd time bakar yg separuh lagi baru ok....aku taruk sayur skit....mabeles...sedap..
AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Resepi asal: Sharm1969@myresipi...tp aku jumpa dlm Hana's Family apa pun TQ ye...mmg sedap...
BAHAN-BAHANNYA:
- 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
- Sedikit mentega - utk sapu pada permukaan ayam
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar herba campuran
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air - untuk mengisar
- Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam.- Linda perap semalaman.
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
- Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.
GARLIC MASHED POTATO
Resepi asal: MommaMia@myresipi...tapi aku jumpa dr Hana's Family...sedap weiii...kalah KFC...cuma aku punya gravy golap....hehehe...
BAHAN-BAHANNYA
Bahan mashed potato:
- 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
- Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
- 3 sudu besar butter
- 2 sudu besar mayonaise
- ½ cawan susu segar/ fresh cream
- 1 sudu kecil black pepper
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 2 sudu kecil black pepper
- 2 sudu besar Worcestershire sauce ( Aku gune brand lea&perrin)
- 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
- 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
- 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
- sedikit minyak untuk menumis bwg putih- Aku gune butter
- Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
- Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
- Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi. (jgn sampai garing sgt..tak sedap)
- Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
- Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
- Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.
No comments:
Post a Comment