Saturday, March 6, 2010

Ayam Panggang ala Kenny Rogers & Garlic Mashed Potato

NASI AYAM



Resepi nasi ayam ni sama jer ngan N3 yg lepas...cuma aku tukar resepi utk ayam. Aku tambah menu Garlic Mashed Potato. Rasa ayam & mashed potato mmg puas hati...nyam..nyam sedap. Tapi cuma ayam tu x cantik masa aku bakar yg separuh kerat pertama & x berminyak2...aku sapu mentega skit sgt....jd agak kering skit...tapi 2nd time bakar yg separuh lagi baru ok....aku taruk sayur skit....mabeles...sedap..


AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS

Sebelum dihias dgn sayur-sayuran

Aku taruk sayur sikit.....

Resepi asal: Sharm1969@myresipi...tp aku jumpa dlm Hana's Family apa pun TQ ye...mmg sedap...

BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Sedikit mentega - utk sapu pada permukaan ayam
Bahan2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air - untuk mengisar
CARA-CARA:
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Linda perap semalaman.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.


GARLIC MASHED POTATO

Resepi asal: MommaMia@myresipi...tapi aku jumpa dr Hana's Family...sedap weiii...kalah KFC...cuma aku punya gravy golap....hehehe...

BAHAN-BAHANNYA
Bahan mashed potato:
  • 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
  • Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
  • 3 sudu besar butter
  • 2 sudu besar mayonaise
  • ½ cawan susu segar/ fresh cream
  • 1 sudu kecil black pepper
Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu kecil black pepper
  • 2 sudu besar Worcestershire sauce ( Aku gune brand lea&perrin)
  • 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
  • 2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
  • 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
  • sedikit minyak untuk menumis bwg putih- Aku gune butter
CARA-CARANYA:
  1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
  2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.
  3. Untuk Gravy : Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi. (jgn sampai garing sgt..tak sedap)
  4. Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
  5. Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
  6. Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails