BAHAN-BAHANNYA:
- 1 1/4 cwn Tepung gandum
- 1 1/4 cwn Tepung beras
- 1/2 cwn Tepung ubi
- 1 1/2 cwn Gula pasir
- 1 sk garam halus
- 6 cwn (1500ml) santan pekat (dr 1 biji kelapa)
- Sedikit pewarna sirap ros, hijau & kuning
1. Campurkan santan, gula & garam. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan semua tepung. Kacau sebati & tapiskan.
3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Setiap warna ada 2 lapis & semuanya 8 lapis.
4. Cara melapis ikut suka:
> Lapis 1 - Asal (putih)
> Lapis 2 - kuning
> Lapis 3 - Merah
> Lapis 4 - Hijau
> Lapis 5 - Asal (Putih)
> Lapis 6 - Kuning
> Lapis 7 - Hijau
> Lapis 8 - Merah
5. Biarkan kuih sejuk, barulah dipotong & dihidangkan.
Note:
1. Aku guna loyang (8.5x8.5) inci
2. tekstur kuih ni kenyal skit berbanding kuih lapis yang aku buat sebelum ni...aku mmg suka.
3. Gula boleh dikurangkan skit kalu x nk manis.
No comments:
Post a Comment