Aku rujuk dr Rossitamz@myresipi & aku olah skit sbb trsilap lak aku g taruk telur gred A semua 5 biji. Patutnya kena kurangkan sbb resepi asal guna saiz kecik jer. Jadi kena la tambah skit tepung. Biasala, kes trlepas pandang resepi. Tapi hasilnya tetap gebu & sedap. Dapat ler dlm 55biji.
BAHAN-BAHANNYA:
- 5 biji telur (Gred A)
- 3 cwn (360gm) tepung gandum
- 300 gm gula
- 2 camca teh ovallate
- 1 camca teh baking powder
- 200ml santan kotak + 1/4 cwn air + 5 helai daun pandan - blender & tapiskan
- 1/2 sk Pewarna hijau
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder dan pewarna hijau. Kacau lagi hingga sebati.
- Sementara itu panaskan kukusan.
- Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Resepi asal dr Myr aku CNP utk rujukan aku....
Kuih Puteri Ayu
- 5 biji telur (saiz kecil)
- 250gm tepung gandum
- 300gm gula
- 2 camca teh ovallate
- 1 camca teh baking powder
- 250ml santan
- Pewarna hijau
- 2 camca teh paste pandan
- Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Cara-cara
- Panaskan kukusan.
- Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
- Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
- Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
- Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
No comments:
Post a Comment