Sunday, March 7, 2010

Puteri Ayu


Aku rujuk dr Rossitamz@myresipi & aku olah skit sbb trsilap lak aku g taruk telur gred A semua 5 biji. Patutnya kena kurangkan sbb resepi asal guna saiz kecik jer. Jadi kena la tambah skit tepung. Biasala, kes trlepas pandang resepi. Tapi hasilnya tetap gebu & sedap. Dapat ler dlm 55biji.

BAHAN-BAHANNYA:
  • 5 biji telur (Gred A)
  • 3 cwn (360gm) tepung gandum
  • 300 gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 200ml santan kotak + 1/4 cwn air + 5 helai daun pandan - blender & tapiskan
  • 1/2 sk Pewarna hijau
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder dan pewarna hijau. Kacau lagi hingga sebati.
  3. Sementara itu panaskan kukusan.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.


Resepi asal dr Myr aku CNP utk rujukan aku....
Kuih Puteri Ayu
  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails