Yg ini aku cnp terus dr myr utk rujukan aku...salinan asal
disini Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- BAHAN MEMBUAT SPONGE KEK;
- 500 gm tepung sponge mix
- 9 biji telur ayam (gred A)
- 125 gm air biasa dan 1 sudu makam ovelate @10 gm
- 125 gm minyak mazola (minyak jagung)
- BAHAN MEMBUAT BUTTER CREAM
- 500 gm krimwell
- 250 gm butter
- 300 gm gula ising(diayak 3 x)
- 120 gm shortening
- 1 camB vanila
- 230 gm suger syrup
Cara-cara
- CARA MEMBUAT SPONGE KEK:
- panaskan oven dahulu,satukan tepung,telur,air dan ovelate dalam pemutar telur dan pukul sehingga gebu.kemudian masukkan minyak jagung dan pukul lagi.
- masukkan kedalam loyang yang telah di alaskankertas minyak dan di sapukan sedikit minyak.bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 45 minit.
- boleh di tambah perisa apa yang anda suka:cpffee paste@coklat paste@pandan paste@strrawbery dll.
- gunakan loyang bersaiz 10 inci
- CARA MEMBUAT BUTTER CREAM;
- sebelum membuat cream,anda hendaklah membuat suger syrup dahulu.caranya:900gm gula pasir +400 gm air +sebelah limau nipis.caranya:masakhingga mendidih,kemudian tapis.biarkan sejuk dahulu.
- satukan krimwell,butter,gula ising,shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih.kemudian masukkan suger syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.
- CARA MENGAISING KEK
- kek dibelah 2.kemaskan keliling dan guntingkan kelilingnya.lapisan pertama di letak cream kemudian letak semula kek yang bhg atas tadi.sapukan sekeliling kek dengan butter cream lagi.
- ambil sedikit cream tadi dan di letak pewarna dan gunakan nozel@ kalau nak senang masukkan dalam plastik kecil dan paipkan atas kek mengikut kretiviti masing2.MACAM DALAM GAMBAR.boleh gak beli je bunga aising or bunga biskut.
- keliling kek boleh di taburkan coklat rice,crocuant ,kacang atau apa-apa je boleh lihat di kedai kek...
- kek ni tak perlu di simpan dalam petiais jika nak di makan segera.tetapi jika kremwell digantikan dengan wipping cream..kena simpan dalam peti ais sebab wipping cream mudah mencair.
- gambar yg pertama tu gambar salah satu nozel yg di gunakan utk menghias kek. gambar yg ke2 tu ada pisau pelepa utk merata kek dan sesikat berbentuk 3 segi utk menghias kek di tepi dan permukaan seblm menghias dng bunga.
No comments:
Post a Comment