Monday, April 19, 2010

Kek Birthday & ButterCream

Yg ini aku cnp terus dr myr utk rujukan aku...salinan asal disini

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • BAHAN MEMBUAT SPONGE KEK;
  • 500 gm tepung sponge mix
  • 9 biji telur ayam (gred A)
  • 125 gm air biasa dan 1 sudu makam ovelate @10 gm
  • 125 gm minyak mazola (minyak jagung)
  • BAHAN MEMBUAT BUTTER CREAM
  • 500 gm krimwell
  • 250 gm butter
  • 300 gm gula ising(diayak 3 x)
  • 120 gm shortening
  • 1 camB vanila
  • 230 gm suger syrup

Cara-cara

  1. CARA MEMBUAT SPONGE KEK:
  2. panaskan oven dahulu,satukan tepung,telur,air dan ovelate dalam pemutar telur dan pukul sehingga gebu.kemudian masukkan minyak jagung dan pukul lagi.
  3. masukkan kedalam loyang yang telah di alaskankertas minyak dan di sapukan sedikit minyak.bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 45 minit.
  4. boleh di tambah perisa apa yang anda suka:cpffee paste@coklat paste@pandan paste@strrawbery dll.
  5. gunakan loyang bersaiz 10 inci
  6. CARA MEMBUAT BUTTER CREAM;
  7. sebelum membuat cream,anda hendaklah membuat suger syrup dahulu.caranya:900gm gula pasir +400 gm air +sebelah limau nipis.caranya:masakhingga mendidih,kemudian tapis.biarkan sejuk dahulu.
  8. satukan krimwell,butter,gula ising,shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih.kemudian masukkan suger syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.
  9. Nozel
    CARA MENGAISING KEK
  10. kek dibelah 2.kemaskan keliling dan guntingkan kelilingnya.lapisan pertama di letak cream kemudian letak semula kek yang bhg atas tadi.sapukan sekeliling kek dengan butter cream lagi.
  11. Bahan_kek_002
    ambil sedikit cream tadi dan di letak pewarna dan gunakan nozel@ kalau nak senang masukkan dalam plastik kecil dan paipkan atas kek mengikut kretiviti masing2.MACAM DALAM GAMBAR.boleh gak beli je bunga aising or bunga biskut.
  12. keliling kek boleh di taburkan coklat rice,crocuant ,kacang atau apa-apa je boleh lihat di kedai kek...
  13. kek ni tak perlu di simpan dalam petiais jika nak di makan segera.tetapi jika kremwell digantikan dengan wipping cream..kena simpan dalam peti ais sebab wipping cream mudah mencair.
  14. gambar yg pertama tu gambar salah satu nozel yg di gunakan utk menghias kek. gambar yg ke2 tu ada pisau pelepa utk merata kek dan sesikat berbentuk 3 segi utk menghias kek di tepi dan permukaan seblm menghias dng bunga.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails