Saturday, November 27, 2010

Kek Karamel



Tingin pulak nak cuba...insyaallah bila ada masa...nmpk menarik & feedback org2 yg membuatnya mcm best jer...sedapppp kata diorg....aku CNP trus resipi & pic dari 'Kongsi Resepi @ facebook oleh Kak Munira utk rujukan aku & kwn2 yg brtandang ke Teratakdhia...kot2 ada nk mencubanya....meh kita share ye...

KEK KARAMEL

Resepi asal : Kak Munira Baharom @ Kongsi Resepi - FB

Bahan-bahan (loyang saiz 7inci x 7 inci ):
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D) - Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)


Cara membuatnya:

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...

2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.

3. pukul bahan (C)

4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...

5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..

6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..

7. masukkan kedlm loyang yg td..

8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C

9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...

10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...


Note:
1. Rujukan step by step bergambar oleh Salwani Suhaimi @facebook

2. Olahan puding karamel dari Sharifah Azlina @FB....
bhn2:

3bj tlr gred A (dgn pth2nyer se x)
30g gula
1/2 cwn air1/2 cwn susu sejat (susu cair)
3sb susu pekat
2sb tepung kastad
1sk esen vanilla

* mixer jer semua bhn2. pastu tapis. ikut resepi asal, kacau perlahan2. tak taruk susu pekat, air & tpg kastard. untuk keknyerr, buat sprt biasa..

3. Olahan puding dr blog tatiy...
Bahan bahagian atas karamel:
1 tin susu cair ( ape2 brand x kisah )
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur + 2bj telur saiz A

* cara membuatnya sama jer mcm method kat atas....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails