Wednesday, December 15, 2010

Butter Prawn


Menu dinner semalam...1st time cuba...tak jadi bertali pun...jd mcm scramble egg la plak...tapi halus2 jer hasil telur tu...mungkin sbb derhaka pada resepi kot...aku follow method resepi 1....aku gantikan cili padi dengan rempah kari sebab anak2 nak mkn, kalu taruk cili padi pedas la plak...sukatan lain agak2 jer, refer dari 2 resepi asal aku C&P kat bawah...rasanya sedap....len kali akan cuba lagi...
Ni resepi aku nyer...

Bahan-bahan:
20 ekor udang - bersihkan & tos
3 sudu besar butter
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar rempah kari
4 biji kuning telur
1/4 cawan susu cair
Sedikit daun kari
Serbuk kunyit & garam
Minyak

Cara Membuatnya:
1. Lumurkanl udang dengan serbuk kunyit & garam. Panaskan minyak & goreng udang separuh masak. Angkat & toskan.

2. Campurkan susu cair, telur & serbuk kari. Pukul sehingga kembang.

3. Panaskan kuali & masukkan mentega. Biarkan mentega cair perlahan2 & tumiskan bawang putih.

4. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari & udang goreng. Kacau hingga bersarang dan garing (tapi aku nyer x jd bersarang).


Note:
1. Masa mkn kt restoren singgah selalu aku mkn x best sebab ada rasa manis, jd tekak aku rasa muak lak...jadi bila aku buat, x taruk gula.

2. Hasil aku google, aku C&P utk rujukan...kalu nak tgk hasil sebenar, bleh klik tulisan berwarna yang aku dah linkkan ke sumber resepi asalnya...

Resepi butter prawn 1
Sumber resepi & gambar : http://bvlgarigirl.blogspot.com/2009/07/resepi-butter-prawn.html



Bahan-Bahan nya:

1 kg udang besar/udang galah /udang harimau-belah belakangnya
minyak
250 gm unsalted butter (yg tak masin punya ok, mmg lah unsalted tu tk masin la)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang) jgn pedas sgt nanti tak sedap
8 biji kuning telur
250ml susu cair full cream
aji no moto (jgn letak byk nanti rambut gugur. ye ke?)
garam
gula
1 sd teh sos ikan

Cara memasaknya

Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat. Toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Kalau nak lebih bersarang, petuanya kuali itu kena betul2 panas.

Toskan kejap hilangkan minyak2 tu semua. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.

Makan dgn nasi panas2 atau ratah aje.


Butter Prawn 2
Sumber resepi & gambar : Kak Nor
Sumber asal dari : Nita

Penerangan dari Kak Nor jelas, len kali nak cuba follow betul2 method yg kak nor kasi ni, insyaallah.



Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails