Saturday, December 11, 2010

KUIH SERI MUKA PELANGI


KUIH SERI MUKA PELANGI
Sumber asal :
Buku Koleksi Aneka Talam & Kuih Lapis - Kak Hanieliza
Tapi aku dh olah resepi ni ikut loyang (10x10)inci & kesesuaian bahan di dapur teratakdhia. Aku sebenarnya nak buat tompok2 merah pada bahagian pulut. Tapi tersilap lak campur terus pulut berwarna merah dlm pulut plain sblm kukus...dh semua jd merah....Sepatutnya kukus asing2, lps dh masak, baru gaul sekali. Belajar dari kesilapan...method dibawah aku dh betulkan slps buat silap...len kali leh la follow terus resepi nh.

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:-

  • 2 cawan santan cair (500ml)
  • 400gm pulut - dibasuh dan direndam 1 jam
  • 100gm pulut - dibasuh & direndam dgn sedikit pewarna merah
  • 1 1/2 sudu teh garam

Lapisan Atas:-

  • 3 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan tepung kastad
  • 3/4 cawan Tepung gandum
  • 1 biji telor
  • 4 1/2 sudu makan gula pasir
  • sedikit garam
  • (beberapa titis pewarna kuning, hijau & merah)
Cara-Cara:-
1. Lapisan Bawah
:-
- Campurkan santan & garam. Gaul sebati. Kemudian keluarkan 1/2 cawan santan & campur ke dalam pulut berwarna merah. Baki santan dicampur dengan pulut plain. Masukkan kedua2 pulut kedalam loyang yg berlainan & kukus selama 20minit.

- Apabila telah masak, angkat dari kukusan dan campurkan kedua2 pulut plain & merah tadi. Masukkan kedalam loyang yg sudah diminyakkan & dialaskan dengan plastik. Mampatkan pulut dengan menekan2 pulut (aku gunakan penekan kek lapis, dialas dengan plastic). Biar betul2 padat & rata.

2. Lapisan Atas:-
- Bancuhkan semua bahan lapisan atas kecuali pewarna. Kacau sebati dan tapiskan.
Bahagikan adunan lapisan pelangi (atas) kepada 3 mangkuk.

- Masukkan setiap mangkuk dengan beberapa titis pewarna kuning, hijau & merah berasingan, kacau masing2 hingga sebati.

- Letakkan semula loyang berisi pulut tadi di atas kukusan. Lapiskan dengan lapisan merah dan kukus selama 10 minit.

- Buat lapisan seterusnya hingga habis. Untuk lapisan terakhir kukus lebih lama lebih kurang 20-25 minit).

- Angkat dan biarkan sejuk pada suhu bilik sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dipotong & dihidangkan.


Note:
1. Resepi asal tak taruk calor pada bahagian pulut. Tapi aku nak buat tompok2 merah pada bahagian pulut. Tersilap teknik, dh jadi semua merah....dh tak nmpk lapisan merah pada atasnya..

2. Resepi asal guna 4 calor (hijau, kuning, merah & coklat).

2. Nak tengok hasil yang cantik & menarik, leh rujuk link ni...
- http://hanieliza.blogspot.com/2009/02/kueh-serimuka-pelangi.html
- http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2010/02/kuih-seri-muka-pelangi.html
- http://taman-syurga-abadi.blogspot.com/2009/12/serimuka-pelangi.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails