Saja suka2 guna adunan cupcake buat ala2 apam polkadot...mmg derhaka dari resepi asal aku cedok dari myresepi...tak bagus lak, sbb lps bakar, cake tu mudah pula lekang dr cupnya...tapi mmg moist & teksturnya gebu...kalu nak buat jual mcm malas jer...sbb mmg renyah...ngeh..ngeh..ngeh...kalu aku ada oven besar, leh bakar semua skali gus, insyaallah boleh...sbb adunan ni x leh simpan lama...nnt jd berbuih2 laaa....tp lepas bakar, cupcake ni mmg tahan lama berbanding apam polkadot (dlm 3 hari)...hampir seminggu lebih aku test masih lg dalam keadaan elok....
Bahan-bahannya:
250gm Butter
100gm Gula Kastor
100gm Creamer Pekat Manis
1 st Ovalate
5 biji telur (Gred A)
250gm tepung naik sendiri
1/4 cawan susu cair
Pewarna - ikut citarasa
1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuatnya:
1. Pukul mentega + gula + ovalate hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu & vanilla. Pukul sebati.
3. Masukkan tepung selang seli dengan susu cair. Memadai gaul guna senduk hingga sebati.
4. Bahagi adunan ikut warna yg hendak digunakan & masukkan kedalam piping bag.
5. Piping adunan 3/4 cup. Kemudian dot-dotkan ikut warna kesukaan.
6. Bakar selama 20-25minit / hingga masak, pada suhu 170 deg celsius.
7. Sejukkan sebelum hidangkan...
Resepi asal : juehussin@myresepi (cupcake coklat)
No comments:
Post a Comment