Saturday, October 29, 2011

Kosui Coffee Cappuccino


Resepi asal rujuk disini...
Tapi aku dah olah ikut kesesuaian bahan2 di dapur teratadhia...
Adunan ni aku guna loyang (10x10)inci....komen hubby, sedap & len dari biasa....
Mari layan resepinya...

KOSUI COFFEE CAPPUCCINO
Bahan A - Dimasak hingga mendidih, sejukkan & tapis dlm bahan B
200gm gula pasir
200gm gula merah
600gm air
1sk garam halus
2 helai daun pandan - disimpul

Bahan B - Disatukan
100gm tepung beras
140 tepung ubi / Tapioca flour
50gm tepung gandum
50gm tepung jagung
600gm Santan pekat (Linda guna santan segar)
1sk kapur makan (yg pekat)
1sk perisa Coffee Cappuccino
2sb kicap manis

Bahan C - kukus sekejap supaya lambat basi
Kelapa parut putih
Sedikit garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Satukan bahan A & bahan B. Gaul rata & tapiskan ke dalam periuk.
2. Masak adunan hingga naik wap.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg siap disapu minyak & dialaskan plastik.
4. Kukus selama 40-45minit.
5. Sejukkan kuih sebelum dipotong & disajikan bersama bahan C.


Rupa selepas potong...guna resepi ni mmg mudah nak potong...x melekit...


Kosui yg sudah digaul kelapa parut & sedia di ngap....mmg sedap....rasa lemak santan dicampur rasa coffee cappucino...

Note:
1. Makan tanpa kelapa parut pun sedap...sebab kuih ni rasa coffee cappuccino....
2. Loyang (10x10) inci.

2 comments:

Anonymous said...

salam, pn.dhia mane nak dpt plastik alas loyang utk buat kosui coffee

zaimanisdelights said...

Kak linda..akk potong guna apa ehh kosui ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails