Resepi asal rujuk disini...
Tapi aku dah olah ikut kesesuaian bahan2 di dapur teratadhia...
Adunan ni aku guna loyang (10x10)inci....komen hubby, sedap & len dari biasa....
Mari layan resepinya...
KOSUI COFFEE CAPPUCCINO
Bahan A - Dimasak hingga mendidih, sejukkan & tapis dlm bahan B
200gm gula pasir
200gm gula merah
600gm air
1sk garam halus
2 helai daun pandan - disimpul
Bahan B - Disatukan
100gm tepung beras
140 tepung ubi / Tapioca flour
50gm tepung gandum
50gm tepung jagung
600gm Santan pekat (Linda guna santan segar)
1sk kapur makan (yg pekat)
1sk perisa Coffee Cappuccino
2sb kicap manis
Bahan C - kukus sekejap supaya lambat basi
Kelapa parut putih
Sedikit garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Satukan bahan A & bahan B. Gaul rata & tapiskan ke dalam periuk.
2. Masak adunan hingga naik wap.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg siap disapu minyak & dialaskan plastik.
4. Kukus selama 40-45minit.
5. Sejukkan kuih sebelum dipotong & disajikan bersama bahan C.
2 comments:
salam, pn.dhia mane nak dpt plastik alas loyang utk buat kosui coffee
Kak linda..akk potong guna apa ehh kosui ni..
Post a Comment