Wednesday, November 4, 2009

KETAM MASAK TIGA RASA



Bahan-bahannya:
  • 2 ekor ketam - bersihkan, belah 2.
  • 10 tangkai cili kering *
  • 2cm halia *
  • 2cm kunyit hidup *
  • Sedikit belacan *
  • 5 ulas bawang merah *
  • 4 ulas bawang putih * (* kisar)
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 biji telur - dipukul sedikit hancur.
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 cwn jus asam jawa
  • 1/4 cawan minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar gula.
  • 1/4 nenas - potong dadu (optional)

Cara-caranya:
1. Tumis bahan kisar & serai sehingga keluar minyak (pecah myk).

2. Masukkan ketam & air. Kacau rata.

3. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, jus asam jawa, gula & garam. Kacau rata & tutup kuali sehingga ketam masak.

4. Bila kuah mendidih & agak2 ketam sudah masak rata, masukkan telur.

5. Kacau sehingga kuah agak2 pekat, angkat. Hidangkan panas-panas bersama nasi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails