
Bahan-bahannya:
- 2 ekor ketam - bersihkan, belah 2.
- 10 tangkai cili kering *
- 2cm halia *
- 2cm kunyit hidup *
- Sedikit belacan *
- 5 ulas bawang merah *
- 4 ulas bawang putih * (* kisar)
- 1 batang serai - diketuk
- 1 biji telur - dipukul sedikit hancur.
- 1 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 cwn jus asam jawa
- 1/4 cawan minyak masak
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar gula.
- 1/4 nenas - potong dadu (optional)
Cara-caranya:
1. Tumis bahan kisar & serai sehingga keluar minyak (pecah myk).
2. Masukkan ketam & air. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan sos tiram, kicap manis, jus asam jawa, gula & garam. Kacau rata & tutup kuali sehingga ketam masak.
4. Bila kuah mendidih & agak2 ketam sudah masak rata, masukkan telur.
5. Kacau sehingga kuah agak2 pekat, angkat. Hidangkan panas-panas bersama nasi.
No comments:
Post a Comment