Friday, November 27, 2009

RENDANG AYAM

Bahan-bahan untuk rendang sebenarnya aku pakai agak2 jer....resepi campak2...setiap kali aku masak jer..mesti rasanya tak kan sama...aku taruk kerisik last sekali supaya rendang pekat skit...ntah dh x ingat dari mana petua ni aku dapat...buah keras lak, aku taruk supaya rendang rasa lebih lemak....Gula kabung/gula merah nak kasi rendang gelap. Terpulang pada selera masing2. Kalu dapat ayam pencen pun bagus, sebab ayam muda bila masak lama2, hancur isinya. Kalu nak kasi isi ayam pencen lembut, boleh tambah air kelapa....ni petua orang tua yang kasi....



BAHAN-BAHANNYA:
  • 1 ekor ayam - buang kulit, bersihkan & toskan.
  • 1 biji kelapa - perah dapatkan santan (sukatan agak2 jer)
  • 3 sudu besar kerisik
  • Gula kabung / gula merah - agak2 secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 1/2 cawan jus asam jawa - agak2 jer
  • 3 helai daun kunyit - potong nipis
  • 3 helai daun limau purut
  • Sedikit minyak utk menumis

Bahan Kisar:
  • 20 tangkai Cili kering - agak2, nk pedas lebihkan.
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 3cm lengkuas (agak2)
  • 3cm halia (agak2)
  • 3cm kunyit hidup (agak2)
  • 5 batang Serai

Bahan Tumis:
  • 2 kuntum Bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis

CARA-CARANYA:
1. Tumis bahan tumis sehingga naik bau.

2. Masukkan semua bahan kisar, santan, gula kabung & air asam jawa. Kacau sesekali supaya bahan rata.

3. Bila dah menggelegak, masukkan ayam. Kacau sekali sekala sehingga ayam masak / empuk. Bila kuah kering sedikit. Perlahankan api supaya tidak hangus.

4. Suaikan rasa garam & gula.

5. Masukkan kerisik, daun kunyit & daun limau purut. Kacau supaya semuanya rata. Terpulang samada nak kuah kering atau berkuah sedikit. Jika nak kering, kenalah kacau sampai kering.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails