Monday, December 21, 2009

BROWNING SUGAR / GULA HITAM [Home Made]

Ni browning sugar aku wat sendiri...tgk hasilnya mcm gula hangus.


Sumber asal : Hasue@myr

Bahan-bahannya:
1 cawan Gula Pasir
2/3 cawan Air Panas Mendidih

Cara-caranya:
1. Panaskan periuk menggunakan api sederhana (guna periuk non-stick lagi baguih)..masukkan gula pasir. Biarkan sehingga gula mula hangus dibahagian tepi..jangan kacau dulu, perlahankan sedikit api jika perlu.

2. Setelah hampir keseluruhan gula mula mencair, mula mengacau sehinggalah gula berbuih keseluruhannya dan mula memekat.

3. Sukat 2/3 cawan air panas (air ni mesti yg baru atau sedang mendidih). Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam gula hangus tadi sambil sebelah tangan mengacau..(Pastikan mggunakan senduk yg agak panjang utk mengacau ye..JANGAN guna sudu makan sebab karamel akan terpercik2 sedikit ketika ini..kena hati2 ler)

4. Setelah berbuih keseluruhan sekali lagi, bolehlah padamkan api tetapi teruskan mengacau untuk seketika.

5. Sejukkan Browning terlebih dahulu sebelum disimpan ke dlm bekas kedap udara dan sedia utk dgunakan bila2 masa. Tahan dsimpan lama, tidak perlu dsimpan dlm peti sejuk.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails