Friday, December 18, 2009
SUP AYAM TERATAKDHIA
BAHAN-BAHANNYA:
1/2 ekor Ayam (bersihkan)
2 biji Kentang - potong ikut suka
1/2 Carrot - potong ikut suka
Air - anggaran 1liter
Garam secukup rasa
Sedikit Minyak utk menumis
Bawang goreng & hirisan daun sup & daun bawang - untuk tabur & hiasan
Bahan kisar:
1 labu Bawang besar
2-3 ulas Bawang Putih
2cm Halia
1 sudu teh Lada Hitam
Bahan Tumis:
3 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga
1 kuntum Bunga Lawang
1 batang Kulit Kayu Manis
1 batang Serai - diketuk
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan bahan kisar. Kacau rata.
2. Masukkan ayam dan air. Kacau sesekali sehingga kuah mendidih.
3. Bila ayam separuh empuk masukkan kentang, carrot & garam. Masak sehingga kentang & carrot empuk.
4. Bila rasa garam dah ok, matikan api.
5. Masukkan dalam mangkuk, taburkan bawang goreng + hirisan daun bawang + daun sup & hidangkan panas-panas bersama nasi.
Labels:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment