Tuesday, December 22, 2009
IKAN CENCARU SUMBAT
Bahan-bahannya:
4 ekor Ikan Cencaru
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
Garam secukupnya
Jus Asam Jawa secukupnya
1/3 biji Kelapa Parut (putih shj)
Gula secukup rasa
Daun pandan secukupnya (optional)
Bahan Kisar Kasar (kalu rajin tumbuk, ni kes maleh sbb tu ler kisar jer....ngeh3)
5 tangkai cili kering (cili besar pun boleh - agak dlm 2-3 biji) - Jika nk pedas, lebihkan
5-6 ulas Bawang Merah / 1 labu bwng besar
2 batang serai
Sedikit Belacan
Minyak utk menggoreng secukupnya
Cara-caranya:
1. Belah ikan dari belakang & bersihkan. Kemudian gaulkan dgn garam & serbuk kunyit. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kelapa parut, jus asam jawa, garam & gula. Kacau sehingga kering & tidak berair. Pastikan sebelum matikan api, suaikan rasa masin, manis & masam.
3. Angkat & sumbat sambal kelapa tadi kedalam belakang ikan. Ikat / lilit ikan dgn daun pandan. (tujuannya, nk elak dari sambal terkeluar masa mggoreng nnt)
4. Panaskan minyak & goreng ikan sehingga garing.
Note:
Kalu bahan kisar tadi ditumbuk, tumbuk bersama2 dgn kelapa parut + jus asam jawa + garam + gula, jadi x perlu lagi nk menumis. Tujuan menumis tu sbb nk keringkan sambal kelapa jer...terpulang pada kerajinan & cara masing2...
Labels:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment