Thursday, December 3, 2009

DAGING MASAK JINTAN

Daging korban ma & tokcik kasi. Tak tau aku nak masak apa...last2 aku buat menu campak2 jer...kasi jer nama Daging Masak Jintan...kebetulan roti canai ada lagi, buat cicah...sedap gak..




BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2kg Daging - potong dadu & bersihkan
  • 2 biji kentang - potong ikut suka
  • Jus asam jawa - secukup rasa
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat - kalu lebih, kuah agak gelap skit.
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit Minyak utk menumis
Bahan Kisar:
  • 2 Labu bawang besar
  • 2cm halia
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 biji buah keras
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih

Bahan Tumis:
  • 3 ulas bawang putih - mayang halus
  • sedikit halia - TD agak2 jer, mayang halus
  • Daun kari (optional)
  • 2 kuntum Bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis

CARA-CARANYA:
1. Rebus daging separuh empuk dahulu. (Nak masukkan daging terus ngan bahan-bahan kisar pun boleh, tapi kena lebihkan air).

2. Tumis bahan menumis sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar dan daging. (Aku suka masukkan daging awal2 sebab nak kasi rempah2 serap dalam daging).

3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, jus asam jawa, gula & garam. Kacau sekali sekala supaya semuanya masak rata.

4. Bila daging sudah empuk, masukkan kentang. Kalu kuah pekat, tambahkan air sikit..ikut selera masing2...

5. Bila kentang sudah empuk, suaikan rasa garam. Ini kerana kentang serap masin..kot2 x masin la plak..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails