Thursday, December 3, 2009

SAYUR

SAYUR PETOLA



Bahan-bahannya:
  • 1 biji petola - potong ikut suka
  • 2 ulas bawang merah - mayang nipis
  • 2 ulas bawang putih - mayang nipis
  • 1/2 carrot - potong ikut suka
  • 1 biji telur
  • sedikit suun
  • 2 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan carrot & masak sehingga separuh empuk.

2. Masukkan petola dan kacau-kacau supaya masak rata. Bila separuh masak, masukkan telur.

3. Masukkan suun & suaikan rasa garam.


CHAP CHOY & TAUHU



Bahan-bahannya:
  • 4-5 pokok sayur chap choy - agak2 nak banyak mana. Bersihkan & potong ikut suka
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1-2 ketul tauhu - potong dadu
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik baunya.

2. Masukkan tauhu, kacau sekejap. Kemudian masukkan batang sayur dan sos tiram. Kacau sekejap.

3. Masukkan daun sayur kacau rata dlm 1-2 minit jer & tutup api. (Selalunya aku tutup api dulu baru masukkan daunnya, x kasi layu sangat).


CHAP CHOY & AYAM



Bahan-bahannya:
  • 4-5 pokok sayur chap choy - agak2 nak banyak mana. Bersihkan & potong ikut suka
  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 ketul ayam - potong dadu
  • 1/2 carrot
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 cawan air
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik baunya.

2. Masukkan ayam, carrot & sos tiram, kacau kasi masak rata. Bila dah empuk, masukkan batang sayur. Kacau sekejap.

3. Masukkan daun sayur kacau rata dlm 1-2 minit jer & tutup api. (Selalunya aku tutup api dulu baru masukkan daunnya, x kasi layu sangat).

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails