SAYUR PETOLA
Bahan-bahannya:
- 1 biji petola - potong ikut suka
- 2 ulas bawang merah - mayang nipis
- 2 ulas bawang putih - mayang nipis
- 1/2 carrot - potong ikut suka
- 1 biji telur
- sedikit suun
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
- sedikit minyak utk menumis
Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik bau. Masukkan carrot & masak sehingga separuh empuk.
2. Masukkan petola dan kacau-kacau supaya masak rata. Bila separuh masak, masukkan telur.
3. Masukkan suun & suaikan rasa garam.
CHAP CHOY & TAUHU
Bahan-bahannya:
- 4-5 pokok sayur chap choy - agak2 nak banyak mana. Bersihkan & potong ikut suka
- 2 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1-2 ketul tauhu - potong dadu
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit minyak utk menumis
Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik baunya.
2. Masukkan tauhu, kacau sekejap. Kemudian masukkan batang sayur dan sos tiram. Kacau sekejap.
3. Masukkan daun sayur kacau rata dlm 1-2 minit jer & tutup api. (Selalunya aku tutup api dulu baru masukkan daunnya, x kasi layu sangat).
CHAP CHOY & AYAM
Bahan-bahannya:
- 4-5 pokok sayur chap choy - agak2 nak banyak mana. Bersihkan & potong ikut suka
- 2 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 ketul ayam - potong dadu
- 1/2 carrot
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit minyak utk menumis
Cara-caranya:
1. Tumis bawang sehingga naik baunya.
2. Masukkan ayam, carrot & sos tiram, kacau kasi masak rata. Bila dah empuk, masukkan batang sayur. Kacau sekejap.
3. Masukkan daun sayur kacau rata dlm 1-2 minit jer & tutup api. (Selalunya aku tutup api dulu baru masukkan daunnya, x kasi layu sangat).
No comments:
Post a Comment