Friday, December 4, 2009

KEK LAPIS KEJU & CHEESE CRACKERS



Resepi asal : myresipi.com (AlongRoz)

Bahan-bahannya:
  • 250gm cream cheese
  • 250gm Mentega
  • 180gm Gula Halus
  • 6 biji Telur
  • 180gm Tepung Gandum
  • 1 sudu teh Baking Powder
  • 1 bungkus Biskut Cheese Crackers
  • Pewarna kuning
  • Coklat Emulco

Cara-caranya:
1. Pukul mentega, cream cheese & gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu & pukul lagi sehingga sebati.

2. Ayak tepung + baking powder. Masukkan ke dlm adunan tadi sedikit2 sambil di gaul sehingga sebati.

3. Bahagi adunan kpd 2 bahagian & warnakan satu bahagian dgn kuning & satu lagi dgn coklat emulco.

4. Lapik tin dgn kertas & di lengser dgn minyak/mentega. Ratakan 2 senduk bhn kuning & susun biskut di atas nya. Kukus 10 minit.

5. Lapiskan dgn lapisan coklat & kukus 10 minit. Ulang proses ini sehingga habis. Akhir sekali kukus selama lebih kurang 30-60 minit utk pastikan kek benar2 masak.

6. Ingat, susun biskut hanya atas lapisan kuning sahaja.


Contoh biskut cheese crackers yang digunakan:

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails