Thursday, December 3, 2009

KURMA AYAM

Hasil kurma ayam yang aku masak..bahan yg aku guna pun ikut suka aku taruk jer...rempah kurma aku taruk lebih skit sebab nak kuahnya lebih pekat & terasa...sebenarnya yg memekatkan kuah adalah bawang yang kita kisar halus tu...buah keras lak, kalu x silap aku ler...melemakkan lagi masakkan...agak2 jer la ye...aku pun x Xpert sgt...hehehe...



BAHAN-BAHANNYA:
  • 1/2 ekor ayam - buang kulit & bersihkan
  • 1 1/2 paket rempah kurma ( bancuh ngan sedikit air )
  • 1/2 biji kelapa - perah dapatkan santan pekat & cair (agak2 dalam 1liter air)
  • 1 labu bawang besar - potong 4
  • 2 biji Cili Hijau - belah dua
  • 2 biji Kentang - potong 4
  • 1 biji Tomato - potong 4
  • Sedikit Jus Asam Jawa (secukup rasa)
  • Garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan kisar:
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras ( x taruk pun x per)
  • 2cm halia
Bahan Tumis:
  • 2 ulas bawang merah (mayang nipis
  • 2 ulas bawang putih (mayang nipis)
  • 1 kuntum Bunga Lawang
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 3 kuntum Bunga Cengkih
  • 3 biji buah pelaga

CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis sehingga naik baunya.

2. Masukkan bahan kisar & rempah kurma. Masak sehingga terbit minyak.

3. Masukkan santan cair, jus asam jawa & ayam. Kacau supaya masak rata. Kacau sesekali sehingga kuah mendidih.

4. Bila ayam separuh masak, masukkan santan pekat, kentang & garam. Masak sehingga kentang hampir empuk.

5. Masukkan bawang besar & tomato. Suaikan rasa garam. Kacau sehingga masak rata.

6. Bolehlah angkat & hidangkan panas2 bersama nasi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails