Hasil kurma ayam yang aku masak..bahan yg aku guna pun ikut suka aku taruk jer...rempah kurma aku taruk lebih skit sebab nak kuahnya lebih pekat & terasa...sebenarnya yg memekatkan kuah adalah bawang yang kita kisar halus tu...buah keras lak, kalu x silap aku ler...melemakkan lagi masakkan...agak2 jer la ye...aku pun x Xpert sgt...hehehe...
BAHAN-BAHANNYA:
- 1/2 ekor ayam - buang kulit & bersihkan
- 1 1/2 paket rempah kurma ( bancuh ngan sedikit air )
- 1/2 biji kelapa - perah dapatkan santan pekat & cair (agak2 dalam 1liter air)
- 1 labu bawang besar - potong 4
- 2 biji Cili Hijau - belah dua
- 2 biji Kentang - potong 4
- 1 biji Tomato - potong 4
- Sedikit Jus Asam Jawa (secukup rasa)
- Garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras ( x taruk pun x per)
- 2cm halia
- 2 ulas bawang merah (mayang nipis
- 2 ulas bawang putih (mayang nipis)
- 1 kuntum Bunga Lawang
- 1 batang Kulit Kayu Manis
- 3 kuntum Bunga Cengkih
- 3 biji buah pelaga
CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis sehingga naik baunya.
2. Masukkan bahan kisar & rempah kurma. Masak sehingga terbit minyak.
3. Masukkan santan cair, jus asam jawa & ayam. Kacau supaya masak rata. Kacau sesekali sehingga kuah mendidih.
4. Bila ayam separuh masak, masukkan santan pekat, kentang & garam. Masak sehingga kentang hampir empuk.
5. Masukkan bawang besar & tomato. Suaikan rasa garam. Kacau sehingga masak rata.
6. Bolehlah angkat & hidangkan panas2 bersama nasi.
No comments:
Post a Comment