Sunday, December 6, 2009

MOIST CHOCOLATE CAKE



Resipi asal : Mat Gebu
Bahan- Bahannya:
1 cawan Tepung Kek / Tepung Gandum*
1 camca teh Serbuk Penaik* (* digaul & diayak 3x)
1 cawan Gula Halus
2 biji Telur gred A
125gm Mentega
1 camca teh Esen Vanilla
1/2 cawan Serbuk Koko**
1/2 camca teh Nescafe**
1/4 cawan Gula Halus**
1/2 cawan Air Panas**
1/4 cawan Susu Cair** (** disatukan, kacau hingga jadi pes coklat)

Cara-caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 175 darjah celcius. Griskan loyang berukuran (7x5x3)inci dan alas dasarnya dengan kertas serap minyak. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla & telur satu persatu sambil terus pukul hingga adunan kembang dan gula hancur.
3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang-seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata & sebati.
4. Tuang adunan tadi dalam loyang. Bakar selama 40-50 minit/ sehingga masak.
5. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache (jika suka).

Bahan Coklat Ganache:
100gm Coklat Masakan
50ml UHT Whipping Cream (Boleh ganti 100ml susu cair)
1 camca teh Mentega

Cara untuk Ganache:
1. Satukan coklat & UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler.
2. Bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata.
3. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails