Wednesday, January 20, 2010

ASAM PEDAS UTARA

Bahan-bahannya:
4 ekor ikan selayang /sardin
kacang bendi (ikut suka nk taruk byk mana)
5 biji cili kering *
1 cm kunyit hidup * (kalu x der, taruk jer sedikit serbuk kunyit)
Belacan (agak2 besar ibu jari - bakar sekejap) *
4 ulas bawang merah * (kisar / tumbuk )
sedikit ikan bilis (tumbuk kasar) / 1 ketul kiub ikan bilis
sedikit daun kesom
Bunga kantan (jika ada taruk jer)
Air secukupnya
2 - 3 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Cara menyediakannya:
1. Masukkan semua bahan tumbuk, air, asam keping & kiub ikan bilis. Biarkan mendidih.
2. Masukkan ikan. Kacau rata.
3. Bila dah mendidih, masukkan kacang bendi & daun kesom. Suaikan rasa masin & masam.
4. Dah masak, angkat & hidangkan panas2 bersama nasi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails