
SCONE COKLAT CIP
Bahan-bahannya:
280 gm tepung serba guna
60 gm gula kastor
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
110 gm mentega (* potong kecil/dadu & sejukkan)
1 sudu kecil esen vanilla
60 gm coklat cip
60ml Whipping Cream
1 biji kuning telur
1 sudu besar susu segar
Cara membuatnya:
1. Panaskan dahulu oven pada suhu 175-190 darjah celsius.
2. Satukan tepung, gula, serbuk penaik, soda bikarbonat & garam. Gaul rata.
3. Masukkan mentega, ramaskan mentega dgn campuran tadi sehingga ia berderai seperti serbuk roti.
4. Masukkan coklat cip & gaul rata lagi.
5. Tuangkan whipping cream & esen vanilla. Gaul sehingga ia menjadi doh.
6. Setelah itu taburkan tepung di atas papan canai. Uli doh sebanyak lima kali (canai & lipat, ulang smpai 5 kali). Canaikan doh setebal 2cm. Potong scone dgn pisau / terap dgn acuan. Tapi ingat scone hendaklah besar acuannya & ia tidak boleh menggunakan acuan sebesar biskut raya.
7. Setelah itu susun di atas dulang yang berlapik kertas surih.
8. Pukulkan telur dgn susu. Sapukan di atas permukaan scone.
9. Bakar sehingga 25 minit.
No comments:
Post a Comment